Opština Pećinci nosilac je projekta „Povećanje konkurentnosti, zaposlenosti i izvoza prerade industrije mesa u regionu Srema“ u partnerstvu sa još tri sremske opštine: Starom Pazovom, Šidom i Rumom. Ovaj projekat prošao je na konkursu „Regionalnog društveno ekonomskog programa razvoja“ (RSEDP 2), a koja će se realizovati u okviru Međuopštinskog ekonomskog partnerstva.


Projekat bi trebalo da ima za rezultat osnivanje centra za veštačko osemenjivanje svinja koji bi kroz unapređenje genteskog materijala i edukaciju poljoprivrednika doprineo povećanom izvozu mesa po EU standardima i konkurentnoj i održivoj poljoprivrednoj proizvodnji na području Srema.

– Srem je poznat po uzgoju ratarskih kultura, mesa i mleka, pa nam se nametnula ideja da pokrenemo jednu vrstu projekata koji bi unapredio kako proizvodnju, tako i preradu mesa. Partnerske opštine su se odazvale našem pozivu i uzele aktivno učešće u realizaciji projekta – rekao je predsednik opštine Pećinci Siniša Vukov.

S obzirom da pećinačka opština ima poljoprivredni potencijal, 28.000 hektara obradivog zemljišta, tradiciju u proizvodnji mesa, a da postoji mesna industrija koja zauzima značajno mesto u Srbiji, može uspešno da okonča priču od proizvođača do potrošača.

Predstavnici opština potpisnica, Suzana Ilić iz Stare Pazove, Biljana Sarap iz Šida i Goran Vuković, predsednik rumske opštine složli su se da Srem u poljoprivredi, proizvodnji i preradi svinjskog mesa ima veliki potencijal koji se i kroz pomenuti projekat može pretočiti u proizvodnju zdrave hrane, poželjne na stranom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari