Saradnja lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva je važna za razvoj gradova i opština, borbu protiv korupcije, te uključivanje građana u proces donošenja odluka, ocenjeno je juče na konferenciji Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), koja je održana u beogradskom Domu omladine.

Kako je istakla Ivana Ćirković, direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, država je u 2013. iz budžeta izdvojila 15 milijardi dinara za nevladin sektor, uključujući i izdvajanja za političke partije, crkve i verske zajednice. Prema njenim rečima, dobar deo gradova i opština ne razume konkurs kao institut za dodelu sredstava i finansiranje projektnih aktivnosti. Đurićeva je ukazala da je problematično to kome se sredstva dodeljuju i na koji način.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je da pitanje transparentnosti rada državnih organa treba rešiti tako što bi se objavili budžeti lokalnih samouprava, pa bi na taj način građani mogli da kontrolišu kako se troše sredstva.

– Evropa kojoj težimo uvažava organizacije civilnog društva. One su pomoć lokalnim samoupravama tamo gde vlasti ne mogu da reše probleme – ocenio je Ožegović.

Nikola Tarbuk iz SKGO-a je naveo da bi država trebalo više da ulaže u kapacitete lokalnih samouprava, kao i da je pogrešno to da se projekti finansiraju samo iz javnog sektora, već treba koristiti i privredni sektor, ali i međunarodne fondove. On je istakao da kroz saradnju sa NVO, lokalne vlasti mogu da privuku dodatna finansijska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari