Šarčević: Da sam ja šef Siniši Malom, ne bih mu dozvolio ostavku 1Mladen Šarčević Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da on, da je šef Siniši Malom, ne bi ministru dao da podnese ostavku i dodao da je priča o doktoratu Malog „obojena politikom“.

Kako prenosi Tanjug, Mladen Šarčević je istakao da postoji mnogo primera akademske nečestitosti, a da se sada samo govori o doktoratu Malog.

„Imam utisak da se cela priča oko doktorata Siniše Malog obojila politikom. Njegovo je moralno pravo kako će on da postupi. Ja ne odlučujem o takvim stvarima, mogu samo kao građanin da dam svoje mišljenje“ istakao je Šarčević na pitanje novinara.

Ministar prosvete je rekao da ne bi dovodio u pitanje ono što Mali radi, jer smatra da obavlja odličan posao, te da su odvojene stvari ono što Mali obavlja kao ministar i njegovo usavršavanje kao akademskog građanina.

„Veoma sam zadovoljan, kao resorni ministar, jer je ove godine prosveta dobila 7,36 odsto. Dakle, razumeo je da prosveti treba više, i to je odlično“, naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, najveća greška Malog je to što nije predstavio „sve ono što je dobro iz njegovog doktorata“.

Dodaje da se „Pandorina kutija“ otvorila i da će sada „gomila slučajeva da ispliva“.

Kako kaže, postoje slični dokazi za ljude koji su upućivali na taj slučaj, te da njihovi radovi „ne odgovaraju doktoratu“.

„U ovom slučaju, posledice bi trebalo da snose oni koji su dozvolili da se politika meša u visoko obrazovanje. Onog dana kada je neko ušao u zgradu Filozofskog fakulteta kako bi se obratio građanima, prekršeno je pet zakona. Zabranjeno je da se neko obraća iz ustanove. Slična je situacija sa protestima studenata i Rektoratom. Kada je neko sa Ekonomskog fakulteta tražio da se ljudi politički izjasne, preko fakultetskog mejla, prekršio je zakon“, rekao je Šarčević, navodi Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija Siniše Malog „duboko politička“, ali da ta odluka neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se „za izbor ministara analiziraju uspesi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari