Šarčević: Najveći broj izmena Zakona o obrazovanju odnosiće se na oblast digitalizacije 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da se zakoni u oblasti obrazovanja menjaju kako bi se uveo jedinstven informacioni sistem u prosveti i najavio da će beogradska Matematička gimnazija i novosadska gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ dobiti status ustanova od posebnog značaja.

Na dnevnom redu skupštine su izmene i dopune Zakona o obrazovanju i vaspitanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i o učeničkom i studentskom standardu.

Šarčević je na sednici kazao da se veći deo izmena tih zakona odnosi na oblast digitalizacije u obrazovanju i vaspitanju.

„Kako život ide brže nego zakoni, mi smo shvatili da neke zakone moramo dopuniti. One se pre svega odnose na informatički sistem i uvodjenje jedinstvenog informacionog sistema u prosveti, kao što je uvodjenje jedinstvenog informacionog broja“, rekao je Šarčević.

On je naveo da jedinstveni informacioni sistem u prosveti ima za cilj da se zaista dodje do ukupnog registra svih ustanova, zaposlenih i polaznika.

„Usaglašavanja su potrebna zbog uvodjenja jednog normalnog digitalnog sistema obrazovanja i vaspitanja kroz Zavod za vrednovanje kvaliteta.Taj zavod će dobiti jedan novi centar, a to je Centar za obrazovnu tehnologiju koji predstavlja nuždu, jer sada imamo merenje efekata obrazovne politike u oblasti digitalizacije u obrazovanju“, izjavio je Šarčević.

Šarčević je rekao i da će se izmene odnositi i na drugi strani jezik u školama, nastavnike koji rade u školama za decu sa posebnim potrebama i dodao da se predloženim izmenama uvodi termin „ustanova od posebnog nacionalnog interesa“ koju će sada dobiti Matematička gimanzija i gimnazija „Jovan Jovanovic Zmaj“.

On je istakao da je Matematička gimnazija dala 500 doktora nauka, a gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ odškolovala 77 akademika, i da te ustanove na medjunarodnom planu najbolje promovišu naše obrazovanje.