Šarčević: Stari studenti će studirati po novom programu 1Foto: Grad Užice

Boraveći danas u Užicu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je saopštio da će studenti koji nisu završili studije po starom programu, morati da ih završe po novom modelu studiranja.

Na nekim fakultetima nema više ni katedri, ni profesora za određene predmete koje ti studenti treba po starom programu da završe i to tehnički nije moguće organizovati“, rekao je Šarčević.

On je dodao da će rektorima uputiti molbu da se starim studentima omogući lakši prelazak na aktuleni režim studiranja.

Ako govorimo o hiljadu ili više ljudi, oni će završiti studije, pa makar i za tri godine po modelu koji je trenutno aktuelan u ovoj zemlji. Tolerancije i razumevanja je bilo napretek“, ocenio je ministar i starim studentima poručio da njihovo studiranje „traje predugo i da bi trebalo da počnu da uče“.

Ministar je, zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti, označio početak gradnje fiskulturne sale u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, koja bi trebalo da bude završena do marta naredne godine, što će koštati oko 467.000 evra. Ministarstvo prosvete je obezbedilo 80 odsto iznosa, dok je ostatak učešće Grada Užica. Ta škola je jedna od deset u užičkom kraju u kojoj će se realizovati model celodnevne nastave.

Sa domaćinima je obišao i zgradu u nekadašnjoj kasarni u užičkom naselju Krčagovo, koja se rekonstruiše o trošku države i Grada i u kojoj će biti Inovacioni start-ap centar i Centar visokog obrazovanja u oblasti informacionih tehnologija. Vrednost radova je 50 miliona dinara.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je najavio da će u oktobru ove godine konačno biti otvoren studentski dom, koji se nalazi u kompleksu nekadašnje kasarne u koji je država uložila više od dva miliona evra, a čija gradnja je počela još 2013. godine.

Tom prilikom, Šarčević je najavio da će biti povećani smeštajni kapaciteti u studentskim domovima i to u Beogradu za 3.000, Nišu za 800 i u Novom Sadu za 500 mesta, ali da Srbiji nedostaje učeničkih domova.

Ocenivši da „reforma u obrazovanju teče u kontinuitetu“, on je dodao da će, pored postojećih 8.000, dogodine biti još 10.000 digitalnih učionica, te da je u budžetu za narednu godinu planirano 900 miliona dinara za opremanje kabineta informatike.

Foto: Grad Užice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari