Saslušanje prvog svedoka protiv Gucatija i Haradinaja 18. oktobra 1Foto: Pixabay/qimono

Portparolka Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Angela Griep najavila je da se u ponedeljak, 18. oktobra, očekuje saslušanje prvog svedoka optužbe u suđenju Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Kako je javio Reporteri, a prenelo Kosovo onlajn, ona je to izjavila na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj preko platforme “Zoom”.

Bivši čelnici Udruženja boraca OVK, Gucati i Haradinaj, optuženi su za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka.

Oni su, po optužnici, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Takođe, Griep je rekla da je prošlog petka sudija za prethodni postupak naložio kosovskoj policiji da dostavi informacije o vlastima i njihovoj sposobnosti da sprovedu određene uslove u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Prema njenim rečima, po podacima Apelacionog suda, tu naredbu je sudija za prethodni postupak izdao nakon odluke veća 1. oktobra.

Inače, Specijalizovano tužilaštvo najavilo je da će do 17. decembra podneti pretpretresni podnesak, odnosno konkretizovane optužbe protiv svakog od četvorice optuženih šefova OVК, Hašima Tačija, Кadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Кrasnićija, javio je RTK, prenelo Kosovo onlajn.

Pretpretresni podnesak podnosi tužilaštvo pred početak suđenja nakon što okonča istragu i obelodani sve optužne dokazne materijale odbrani.

Tužilaštvo je takođe zatražilo od sudije za prethodni postupak da mu ostavi dodatni rok do 28. januara 2022. godine da ispiše listu svih dokaza protiv Tačija i ostalih, navodeći da je do sada obelodanjeno više od 9.500 dokaza, prenosi Kosovo onlajn.

Juče je pred Specijalizovanim većima završeno saslušanje četvtog zaštićenog svedoka u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe, a saslušanje petog svedoka zakazano je za 2. novembar, javio je Kosovo pres, a prenelo Kosovo onlajn.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari