Sastanak Kurtija sa predstavnicima Kosovske policije završen bez dogovora 1Foto: RTK (arhiva)

Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija sa predstavnicima Specijalne interventne jedinice kosovske policije (FIT) okončan je bez dogovora.

Do sastanka je došlo nakon protesta priadnika te jedinice pre dve nedelje i najave da će se protest nastaviti ako se ne ispune njihovi zahtevi.

Na sastanku na kojem su bili i ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svečlja i zamenik generalnog direktora Policije Kosova Fehmi Hoti, pripadnici FIT jedinice su izneli zahteve kojima su zatražili kategorizaciju kao posebne jedinice i uvrštavanje u spisak stručnjaka, nadoknadu za opasnost od 50 odsto osnovne plate i naknade za posebne uslove rada.

Kako je saopšteno iz vlade Kosova, Kurti je obavestio pripadnike policije da je izvršena posebna kategorizacija i procena dodatne opasnosti za njih.

„Ovaj proces je obavljen pažljivo i zasnivao se na svim relevantnim faktorima koji se odnose na njihov rad i odgovornosti, uzimajući u obzir i trenutna ograničenja“, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora, premijer je istakao posvećenost vlade poboljšanju uslova rada i opreme za kosovsku policiju.

Kako je navedeno, vlada namerava da olakša obavljanje dužnosti i odgovornosti pripadnika policije, istovremeno smanjujući stepen opasnosti u njihovom delovanju.

U tom kontekstu, premijer Kurti je naglasio da će se napori da se poboljšaju uslovi rada kosovske policije odraziti u budžetu Ministarstva unutrašnjih poslova za 2024. godinu, navodi se u sopštenju.

„Nacrt budžeta predviđa povećanje kapitalnih investicija u kosovsku policiju, što dokazuje kontinuiranu posvećenost vlade bezbednosti i efikasnosti sprovođenja zakona“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari