Savet Evrope, Kosovo i ukrajinska kriza: Lek rizičniji od bolesti

Ostavite komentar

 1. Preti nam opasnost da aktuelni višak emocija, a manjak racionalnosti i principijelnosti zbog agresije Rusije utiče i nas proces pregovora sa Kosovom.
  To je loše po nas. Kako to izbeći??
  Konfrontacijom nećemo postići dobar ishod po nas.
  Moramo mi redefinisati naš položaj, i biti veći Evropljani od pojedinih Evropskih država.
  Reći da su devedesete i ratovi na tlu bivše Jugoslavije, kao i zločini tokom tih ratova pretežnim delom naša odgovornost. I bitno je da to dokažemo i aktuelnim stavovima i kao i delom. A to podrazumeva i prestanak veličanja politike i zločina iz devedesetih i njihovih aktera, od Mladića pa nadalj.
  Kao i da smo za to već kažnjeni sankcijama i bombardovanjem Srbije. I da pitamo otvoreno Evropske aktere – Da li je to dovoljno ili imaaju namere da nas kažnjavaju i dalje?
  I nakon 2 decenije mi tražimo i očekujemo da se status Kosova rešava po svim pricipima EU, Saveta EU,..
  I ono što vrlo bitno 2. Da se nikako ne vezuje i ne pravi paralelea izmedju Ukrajine i Kosova, ni od stane EU, SAD ali ni Rusije. I ne prenose strasti i emocije na Kosovski problem, čega je inokao bilo previše. Jer time on postaje racionalno i pravno nerešiv.
  I dok se ne razjasni da li preces rešavanja statusa Kosova ide po pricipima medjunarodnih normi, prava i konvencija, ili je u taj proces uključeno kontinuirano kažnjavanje i samokažnjavanje Srbije.? Dok se ne kaže koje kazne slede i ko je o tome odlučio pregovori su zamrznuti. I Srbija ne može aktivno i konstruktivno da učestvuje. Jer ključ rešenja nije u njenim rukam.
  Ne želimo da bude presedan medjunarodnom poretka, već kontruktivan akter.

 2. Opet previše teksta sa Vučićevim
  „stavom o koje čemu.“.gde ga niko i ništa ne pita …posebno ne o pitanjima politike SE..tj time i EU.,..manje zvanično…ali ne i manje važno.
  Nesreća je RSrbije ..što njen predsednik…ne razume politiku..sem ako nečije tuđe „ne preuzme…,tj.prepiše „!!!!
  Odugovlačenja u odluci o bilo čemu..čime non stop preuzima .. nadležnost.. ingerenciju Parlamenta u Ustavu propisanoj nadležnosti..
  Tako je Srbija i dalje Ne pravna ..ne demokratska država ….,!!!!
  Privatna nakarada takvog istog haotičnog čoveka !!!

 3. Da je Jugoslavija živa, sasvim drugačije bi se rešavalo ovo pitanje. Jugoslavija je imala veliki međunarodni i unutrašnji ugled i uticaj. Srbija nema nikakav ni međunarodni, ni unutrašnji ugled, a uticaj nema ni u okviru svojih granica. Razoriše Jugoslaviju nacišovinisti, alavi, nesposobni i pritupavi, kakvi jesu po definici.

Ostavite komentar

Društvo

Naslovna strana

27. septembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.