Savet Evrope pozdravio odluku Srbije da povuče zaključak o informisanju o korona virusu 1Foto: Bojan Cvejić

Savet Evrope je danas pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče zaključak o informisanju o korona virusu, koji je predviđao da informacije u vezi s pandemijom mogu da objavljuju jedino ovlašćeni predstavnici kriznog štaba.

Portparol generalnog sekretara Saveta Evrope Danijel Holtgen pozdravio je na Tviteru odluku vlasti koju je jutros saopštila premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i puštanje iz pritvora sinoć uhapšene novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

„Dobrodošao potez Srbije: ukinut ukaz o kontroli informacija u vezi s korona virusom, novinarka puštena iz pritvora“, naveo je Holtgen.

On je uz tu poruku objavio vest da će Vlada Srbije ukinuti ukaz koji joj je davao kontrolu nad objavljivanjem informacija o pandemiji, posle verbalnih protesta i hapšenja novinarke Lalić zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine.

Brnabić je jutros rekla za RTS da će sporni zaključak biti povučen „na izričitu molbu“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da će zbog toga vlada ubuduće morati da se „malo više bori protiv lažnih vesti“.

„Moja je glupost i moja krivica što smo nešto takvo doneli, moja je glupost što to nisam obrazložila i što bacamo senku na zaista fantastičan posao koji smo do sada uradili“, kazala je Brnabić.

Lalić, koja je i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, puštena je iz pritvora danas oko 11 časova, a prethodno joj je bila određena mera zadržavanja od 48 sati jer je u tekstu objavila tvrdnje anonimnih izvora da zdravstveni radnici u Kliničkom centru Vojvodine nemaju adekvatnu zaštitu na radu.

Ona je rekla da joj je policija zaplenila opremu za novinarski rad, laptop i dva telefona, i dodala da se nada da će joj to uskoro biti vraćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.