Savet REM-a odlučio da Olivera Zekić nije prekršila kodeks iznoseći spekulacije o protestima 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je, po zahtevu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), da Olivera Zekić nije prekšila Kodeks članova Saveta REM-a iznoseći spekulacije o finasiranju ekoloških protesta u Srbiji.

Kako je saopšteno iz BIRODI-ja, 4. decembra prošle godine podneta je predstavka Savetu REM-a povodom kršenja Kodeksa ponašanja članova Saveta REM-a od strane predsednice ovog tela, Olivere Zekić, pošto je u emisiji „Prva tema“, koja je emitovana 3. decembra 2021. godine na TV Prva, iznela informaciju bez dokaza da je u „Srbiju sa raznih strana za ovu vrstu protesta ušlo 100.000.000 evra“.

„Tom prilikom je i sama predsednica Saveta rekla da je to spekulacija. Iznošenjem spekulativnih informacija, koje po svojoj prirodi nemaju činjenične osnovu, Olivera Zekić je povredila Kodeks ponašanja članova Saveta REM-a u delu integriteta, jer iznošenje spekulativnih informacija, što uzgred nije u delokrugu rada predsednice Saveta Regulatora, kako je pozvana i predstavljena u emisiju, ona je urušila poverenje javnosti u nepristrasnost i efikasnost Regulatora“, navodi BIRODI u saopštenju.

BIRODI navodi da smatra da je „predsednica REM-a navedenim ponašanjem prekršila Kodeks ponašanja članova Saveta REM-a u delu kompetentnost i profesionalno ponašanje, jer iznošenjem spekulativnih informacija negativno utiče na kompetentno i nepristrasno vršenje funkcije člana Saveta REM-a“.

„Danas, 17. marta od Saveta Regulatora je dostavljena Odluka REM-a kojom je odlučeno da Olivera Zekić nije prekšila Kodeks članova Saveta REM-a. U okviru odluke ne postoji detaljno obrazloženje donete odluke koja bi dala argumentaciju za ovako odluku odluku“, dodaje se u saopštenju.

BIRODI podseća i da je zajedno sa grupom od 17 organizacija podnela još jednu prijavu kršenja Kodeksa članova Saveta Regulatora, zbog toga što je Olivera Zekić nazvala organizacije koje monitorišu medije, među njima i BIRODI, „paramilitarnim REM-om“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari