Savet za borbu protiv korupcije: Košutnjak je javna svojina, građani da odlučuju o uređenju 1Foto: Screenshot/BIZLife

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je upozorio da država ne može javnu svojinu koju čine prirodna bogatstva, dobra od opšteg interesa i dobra u opštoj upotrebi da prodaje, a da pri tom nema tačne podatke o tome ko ima pravo svojine na zemljištu.

„Vlasništvo na zemljištu utvrđuje se samo iz podataka unetih u zemljišne knjige“, naveo je Savet u saopštenju povodom pisanja medija da novi vlasnik Avala filma, firma Avala studios, planira da u Košutnjaku uređuje prostor parka i šuma i gradi nove objekte.

Ukupna površina šume i parka Кošutnjak je, kako je istakao Savet, javna svojina koja je upisana kao državna svojina.

„Činjenica da je neko lice upisano kao nosilac prava korišćenja ne znači da je stekao pravo svojine i da ima bilo kakvo pravo da urbanistički uređuje državnu svojinu“, ukazao je Savet.

Prema podacima koje je Savet pribavio postoji neslaganje između upisanih podataka u evidenciji nepokretnosti pa se traži država da utvrdi status zemljišta, da taj status uporedi sa Planom detaljne regulacije i tek tada da se govori o urbanističkom uredjenju celog prostora Кošutnjaka.

Pre nego što odluči o urbanističkim rešenjima zemljišta u Koštunjaku država mora da sasluša građane koji daju detaljno mišljenje o urbanističkom planu jer se radi o javnoj svojini kojom mogu samo gradjani da raspolažu, ocenio je Savet.

„Država je ta koja mora da štiti javnu svojinu i ne može parkove i šume da pretvara u betonske spavaonice, da nam briše sećanje, istoriju Кošutnjaka i Topčidera, jer se takvim ponašanjem vlasti briše naš život“, navodi se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari