Savet za borbu protiv korupcije: Vesić želi da diskredituje rad Saveta 1Goran Vesić Foto: Stanislav Milojković

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije danas je ukazao da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić želi da diskredituje rad tog nezavisnog tela izjavama da Savet u svojim izveštajima koristi netačne informacije.

„U pisanje svojih izveštaja, koji se bave fenomenima sistemske korupcije, Savet zvaničnim putem od organa vlasti traži konkretnu dokumentaciju i informacije. Pored toga, Savet koristi i podatke koji su zvanično objavljeni na sajtu državnih institucija i drugih subjekata, kao i informacije koje objavljuju javna glasila. Za sve podatke koje Savet koristi u svojim izveštajima navodi izvor informacije, pa su samim tim podaci lako proverljivi“, naveo je Savet na svom sajtu (www.antikorupcija-savet.gov.rs).

Istaknuto je da je do podataka od organa vlasti Savet dolazio veoma teško i to najčešće uz posredovanje Poverenika za informacije od javnog značaja, i da su brojni primeri da organi vlasti nisu želeli da dostave podatke i pored naloga Poverenika, ili su podaci koje su dostavili nepotpuni.

„Savet nikada nije u mogućnosti da proveri informacije koje dostavljaju organi vlasti, ako ih ne prati verodostojna dokumentacija. To se pre svega odnosi na razne specifikacije u kojima se prikazuju numerički podaci“, naveo je Savet.

Dodaje se da u izjavi zamenika gradonačelnika nikada nije navedeno koji podatak nije tačan, „već je njegova izjava očito imala za cilj da se diskredituje rad Saveta, što je postala praksa i drugih državnih organa, ako su u izveštajima Saveta iznete činjenice koje im ne odgovaraju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari