Savet za štampu: Novine i po 50 puta dnevno prekrše Kodeks novinara Srbije 1Foto: Miroslav Dragojević

Savet za štampu saopštio je da, na osnovu redovnog monitoriga, novine i po 50 puta dnevno prekrše Kodeks novinara Srbije.

U saopštenju je navedeno da redovni monitoring 10 dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću „pokazuje drastičan porast broja slučajeva u kojima dnevni listovi krše odredbe Kodeksa novinara Srbije“.

Tokom septembra 2021. zabeležena su 993 teksta u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa, što je znatno više u odnosu na septembar lane, kada ih je bilo 661 kao i septembar 2019. i 2018. (773 i 772).

Precizira se da je ovog septembra bilo znatno više kršenje Kodeksa u odnosu na isti mesec 2017. kada su zabeležena 583 prekršaja.

„Veći broj prekršaja Kodeksa novinara u odnosu na prosečan utvrđen je i u julu i avgustu 2021. a isti trend je nastavljen i tokom oktobra, kada je nekoliko puta zabeleženo više od 50 prekršaja dnevno“, navodi se u saopštenju.

Najveći broj ogrešenja o profesionalne standarde odnosi se na odredbe iz poglavlja Odgovornost novinara i Istinitost izveštavanja, a „rekorder“ po broju prekršaja za sada je list Alo.

Savet za štampu je pozvao kolege da, imajući u vidu značaj i uticaj medija na svakog građana pojedinačno, ali i na društvo u celini, povedu računa o načinu izveštavanja.

Posebno je apelovano na uzdržavanje od objavljivanja uznemirujućih sadržaja, kršenja pretpostavke nevinosti, otvorenog političkog svrstavanja i targetiranja pojedinaca i grupa.

Saopštenje Saveta za štampu se odnosi na rezultate za prva tri meseca ovogodišnjeg monitoringa 10 dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću.

Savet za štampu je najavio da će konačne rezultate šestomesečnog monitoringa deset dnevnih novina objaviti u januaru 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari