Savet za štampu objavio „Leksikon medijske pismenosti” 1Foto: Savet za štampu

Savet za štampu je objavio Leksikon medijske pismenosti, koji sadrži pojmove kao što su „fejk njuz”, „seksting”, „trolovanje”, „novinarska patka” i druge ali predstavlja i osnovne koncepte medijske pismenosti.

Kako ističu iz Saveta za štampu, edukativni leksikon navodi da su medijske poruke konstruisane, da mediji imaju „ugrađene” vrednosti i stavove i da se medijske poruke prave da nekome donesu profit ili moć.

„Kada razmišljamo o pismenosti, mislimo na čitanje i pisanje, ali danas značenje delimo i kroz druge simbole i oblike, slike, video, video igre, internet, društvene mreže. Dakle, medijska pismenost je, u najkraćem,  sposobnost kritičkog analiziranja i stvaranja medija u različitim oblicima”, navodi se u uvodnoj reči Lekiskona medijske pismenosti.

Neki od pojmova koji su se pojavili u ovom leksikonu su i reči sa čijim značenjem možda nismo u potpunosti upoznati kao što su „bot”, „klikbejt”, „fejk njuz”, „novinarska patka” i „trolovanje”, ali i izrazi koje u praksi sve češće čujemo poput „medijska etika”, „istraživačko novinarstvo”, „provera informacija” i slično.

Savet za štampu je ranije u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu i drugim gradovima kroz treninge medijske pismenosti obučio preko 350 mladih u, a leksikon će se koristiti tokom budućeg rada sa mladima.

Leksikon je realizovan u okviru projekta „Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj – faza dva”, koji su podržali Evropska komisija i Unesko.

Leksikon medijske pismenosti možete preuzeti na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.