Savo Manojlović: Na referendumu sigurno neću glasati ZA 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Izjašnjavanje o ustavnom referendumu zahvaljujući vlastima podseća na odluku o tamnom vilajetu. Za koju god opciju da se odlučimo – žalićemo, ocenio je Savo Manojlović, direktor za kampanje Kreni-Promeni i predsednika Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

U pisanoj izjavi Manojlović navodi da proces izmene boluje od manjka legitimiteta, i da je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi donošen u neprimereno kratkom roku pred referendumsko izjašnjavanje, koga predlaže Narodna skupština podređena uz izuzetak jednog ili dva poslanika, praktično ne jednoj političkoj opciji, nego jednom čoveku.

„Činjenica je međutim da navedene izmene sadrže izvesna poboljšanja, koja nisu mizerna, ali ni epoholna“, smatra Manojlović. Kao najznačajnije ističe ukidanje dva izbora sudija (prvi na tri godine, drugi za stalno).

„Međunarodni standard je da se sudije biraju za stalno. Sudija koji koji prve tri godine strepi od političkih činioca da li će biti izabran za stalno, imaće trajno narušen integritet. Takođe, donekle se ukida izbor sudija i tužilaca izbor direktno vrši parlament, čime se donekle depolitizuje uticaj na pravosuđe. Donekle jer se povećava broj političkih članova koje će birati parlament. Takođe, u jednom sistemu pravosuđa koji je decenijama ogrezao u korupciji, partokratiji i nepotizmu, problematično je ostaviti pravosuđu da “biraju sami sebe” na osnovu labavih kriterijuma i lične procene članova Saveta“, kaže Manojlović.

On ističe da Srbiji treba koncept pravosuđa u kom će se sudije i tužioci birati na osnovu tvrdih kriterijuma (ocena na fakultetima i preciznih taksativnih merila u radu) bez mogućnosti ličnog uticaja, kako bismo dobili jednu generaciju pravnika koja svoja mesta u pravosuđu ne duguje nikome.

„Ako se ne izglasaju ustavni amandmani, to znači ostajanje u stanju katastrofalnog sudstva sa snažnim političkim uticajem. Trenutno je pravosudni sistem prožet partokratijom i nepotizmom. Na osnovu široke moći odlučivanja pravosudnih saveta izbor se vrši po principu: ja tebi, ti meni! Ono što je sigurno da neću glasati ZA. Iako pravno gledano izmene sadrže izvesna poboljšanja ne želim da dajem legitimitet jednom procesu sa duboko narušenom ustavnom formom. Razumem istovremeno i ljude koji su kritičari i protivnici, a vlasti koji smatraju da je izvesno poboljšanje, bolje od sadašnjeg katastrofalnog stanja“, naglašava Manojlović.

Takođe ističe da ovaj referendum nema nikakve veze, niti se tiče odredbi koje dotiču status Kosova i Metohije, Rio Tinta i vakcinacije.

Stav Kreni-Promeni i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti da neće aktivno učestvovati u referendumskoj kampanji.

„Sve svoje snage uložiće u izradu i pravljenje mreže aktivista za narodnu inicijativu kojim će se predložiti akt kojim će se onemogućiti ekpolatacija litijuma („Rio Tinto marš sa Drine“). Početak skupljanja potpisa za narodnu inicijativu će se započeti nakon praznika i referendumske kampanje, kako ne bi bile ometane aktivnosti opozicionih stranaka vezane za referendum. Takođe učešćem ne želimo da arbitriramo između grupacija koje smatraju da će referendumskom kampanjom i izglasavanjem NE oboriti vlast, odnosno onih koji smatraju da će to učiniti organizovanim bojkotom i blokadama. Svim opozicionim opcijima želimo puno sreće u referendumskoj kampanji“, zaključuje Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari