SBB: Ne odbijamo saradnju sa tužilaštvom u slučaju Ribnikar već postupamo u skladu sa zakonom 1Foto: SBB

SBB kompanija demantuje navode advokatice Zore Dobričanin koje je izrekla u emisiji Uranak na K1 televiziji 15.11.2023, a čije su izjave nakon toga preneli i drugi mediji da, povodom slučaja ubistava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar „tužilaštvo ima problem koji ne može da se prevaziđe, jer od provajdera SBB-a ne može da pribavi IP adrese, jer ne žele iz određenih razloga da ih dostave.  Po njima nije zakonit zahtev tužilištva.”

Nadležno tužilaštvo je podnelo zahtev SBB kompaniji za dostavljanje određenih podataka i između ostalog tražene su i IP adrese okrivljenih V.K. i M.K. U skladu sa Zakonom, IP adrese predstavljaju podatke u odnosu na koje je neophodna odluka suda (ne samo zahtev tužilaštva).

Tužilaštvo uz svoj zahtev nije priložilo zahtevanu odluku suda, pa SBB nije mogao da dostavi ni IP adrese. Sve ostale podatke koji su bili traženi smo dostavili, u skladu sa zakonom i sve to jasno objasnili tužilaštvu, kao i to da su podaci o IP adresama pripremljeni i da će tužilaštvu biti dostavljeni čim ono pribavi odluku suda. Tužilaštvo je odgovorilo SBB-u da će pribaviti navedenu odluku, ali to se do danas nije desilo.

SBB nikada nije tvrdio da je zahtev tužilaštva „nezakonit” niti je odbio „da dostavi podatke iz određenih razloga”, već je zahtevao da se ispoštuju uslovi iz zakona koji uređuje obaveze SBB-a prilikom dostavljanja zadržanih podataka. SBB kompanija posluje u skladu sa svim primenjivim zakonima i nikad nije odbio saradnju ni sa jednom institucijom.

Začuđeni smo izjavama gospođe Zore Dobričanin, koja važi za uglednog advokata, da je ovako laički tretirala neki zakon i neprofesionalno i neoprezno ovakvim izjavama pokušala da naruši ugled jedne kompanija, ne obazirujući se na to da sud i dalje nije izdao nalog za dostavu IP adresa osumnjičenih.

Ovakve neistinite optužbe su veoma opasne jer direktno insinuiraju da SBB time što poštuje zakon sprečava da tužilaštvo obavlja svoj posao, čime se svesno obmanjuje javnost i kompaniji koja preko 20 godina posluje u Srbiji i zapošljava oko 2.000 ljudi narušava ugled i reputacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari