Sećanje na 1.300 kaplara u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Polaganjem venaca kraj spomenika 1.300 kaplara u Šumaricama obeležena je 108. godišnjica njihovog prolaska kroz Kragujevac na putu do bitke na Kolubari.

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. „Vojvoda Radomir Putnik”, vence su kraj spomenika položili zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović, u ime grada Kragujevca, delegacije Vojske RS, SUBNOR-a.

– Ponosni na svoje pretke i zagledani u put kojim je srpska mladost, koju pamtimo kao 1.300 kaplara, odmarširala u besmrtnost, okupili smo se danas da odamo počast, kazao je Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada.

Po njegovim rečima „moramo da se setimo te teške 1914. godine koja je tražila i teške odluke a jedna je bila oduzimanje perspektive, omladine budućnosti Srbije iz školskih i studentskih klupa i upućivanje u sastav srpske vojske koja je već tada vodila borbe i pripremla se za odsudnu Kolubarsku bitku”.

– To je bila odluka kojom je srpska vojska trebalo da se pomogne jer je u pitanju bio opstanak srpske države. Njihov dolazak i požrtvovanje je podigao moral vojsci a svojim znanjem nadoknadili su nedostatak u srpskom oficirskom kadru koji je izgubljen tokom balkanskih ratova i Cerske bitke. Svoj život, znanje i umeće ugradili su u Srbiju u ratu i miru i mi smo im zbog toga zahvalni, poručio je Mladenović.

Dragan Ranković, član UO Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 – 1920. godine „Vojvoda Radomir Putnik” istakao je da članovi udruženja imaju tu obavezu da kao udruženje čuvamo tradicije, a danas u čast prolaska jedinice 1.300 kaplara kroz Kragujevac od Skoplja do Kolubare i bitke koja se tamo dešavala.

– Obeležavamo 108. godišnjicu, a obavezu više predstavlja i to što je među njima bilo 50 mladih učenika oficirske škole baš iz Kragujevca, podsetio je Ranković.

Hiljadu i trista kaplara naziv je za nedoškolovane oficire koji su poslati kao pojačanje vojsci u Kolubarskoj bici. Đaci su na front upućeni po naredbi Vrhovne komande i uz saglasnost tadašnje Vlade i Narodne skupštine.

Iako njihova obuka nije bila gotova, mladićima su podeljeni činovi kaplara i oni su odmah nakon toga upućeni ka Kolubari. Oni danas predstavljaju simbol žrtvovanja za slobodu sopstvene zemlje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari