Sećanje na 1.300 kaplara u Kragujevcu 1Sećanje na 1.300 kaplara Foto: Grad Kragujevac

Danas su u Kragujevcu kraj spomenika-krajputaša „1.300 kaplara” položeni venci u znak sećanja na Skopski đački bataljon.

Vence su položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. „Vojvoda Radomir Putnik”, SUBNOR-a, Vojske RS, a u ime grada Kragujevca vence su položili zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović i Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

Na poziv otadžbine da pruže podršku srpskoj vojsci na frontu na Kolubari, nesvršeni oficiri Vojne škole, slavnih 1.300 kaplara tog 18. novembra 1914. godine prošli su kroz Kragujevac.

„Uz dužno poštovanje i osećaj velikog ponosa danas smo položili vence kraj spomen obeležja 1.300 kaplara u znak sećanja na stasalu mladost Srbije koja je prerano otišla u nezaborav. Na pomen 1.300 kaplara u Srbiji i srpskom narodu budi sepatriotizam, ali i osećaj da su sloboda i Srbija iznad svega“, rekao je Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine.

Pravo iz školskih klupa noseći mladost i znanje oni su ušli u redove srpske vojske, podigli moral i tako dali veliki doprinos pobedi u Kolubarskoj bici. Mi smo ponosni na našu istoriju, a oni su deo nje, poručio je Mladenović.

„Đaci kaplari su večiti primer mlađim generacijama kako treba da se odnose prema svojoj otadžbini i odbrani. Kragujevčani posebno treba da se sećaju đaka kaplara jer je više od 50 Kragujevčana bilo u Skopskom đačkom bataljonu“, rekao je Milan Vujčić, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. „Vojvoda Radomir Putnik”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari