Sećanje na velikog mirovnog aktivistu 1Foto: CNA sajt

U znak sećanja na Novicu Kostića, ratnog veterana i dugogodišnjeg mirovnog aktivistu, preminulog u decembru 2020. godine, predstavnici Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd zajedno sa neformalnom grupom ratnih veterana iz celog regiona položili su cveće na grob Novice Kostića u Vlasotincu.

Tom prilikom podneta je inicijativa da Ulica 1. oktobra u Vlasotincu, u kojoj je Novica živeo, ponese njegovo ime.

Novica Kostić je rođen u selu Dobrovišu, opština Vlasotince, 1960. godine. Kao rezervista bivše JNA učestvovao je u oružanim sukobima 1991. u Hrvatskoj. Nakon teškog ranjavanja iste godine ostaje bez jedne noge i trajno narušenog zdravlja.

Bio je predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Vlasotincu, a kao mirovni aktivista sretao se sa ratnim veteranima širom bivše Jugoslavije šaljući poruku da je rat najveće zlo i da je pomirenje neophodno kako se mladima ne bi ponovio rat.

“Nakon ranjavanja, život je posvetio porodici i izgradnji mira. Nije propuštao nijednu priliku da govori o strahotama rata i da se zalaže za mir, pomirenje, saradnju i solidarnost među ljudima na prostoru bivše Jugoslavije”, navodi se, između ostalog, u inicijativi. Novica Kostić je, zajedno sa mešovitom grupom veterana iz regiona, obilazio mesta stradanja odajući poštu svim žrtvama, pozivajući na procesuiranje odgovornih za zločine i na izgradnju poverenja među ljudima. U takvoj misiji Novica je prisustvovao na više od 20 komemoracija i poseta mestima stradanja u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Komemoraciji Novici Kostiću prisustvovali su bivši pripadnici Hrvatske vojske (HV), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Vojske Republike Srpske (VRS), Vojske Jugoslavije (VJ) i Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari