Česi su juče s podeljenim osećanjima obeležili sedamdesetogodišnjicu Minhenskog sporazuma kojim je nacistička Nemačka počela komadanje Čehoslovačke. Prema prigodnoj anketi agencije Median, 39 odsto Čeha ni danas ne oprašta Nemcima što su im u jesen 1938. godine uz blagoslov velikih sila otcepili komad suverene teritorije – Sudetsku oblast, nastanjenu pretežno nemačkom manjinom. Jednaki broj Čeha veruje da je posle sedam decenija, ipak, vreme da oproste jednu od najvećih trauma svoje novije istorije, a među njima preovlađuju mladi.

U iluzornoj nadi da će izbeći svetski sukob, Francuska i Velika Britanija potpisale su zajedno sa Nemačkom i Italijom na tzv. konferenciji četvorice 29. septembra 1938. godine Minhenski sporazum. Njime je Hitlerov Rajh dobio pravo da okupira one oblasti čehoslovačkog pograničja u kojem Nemci predstavljaju većinu od 51 odsto i Čehoslovačka je izgubila trećinu svoje teritorije, a aneksija Sudeta bila je samo uvod u nacističku okupaciju i komadanje Čehoslovačke u proleće 1939, a zatim i u Drugi svetski rat.

Češke diplomate na konferenciji ostavljene su da čekaju na odluku moćnih u predvorju, a britanski premijer Nevil Čembrlen je predajući im potpisani sporazum šturo kazao da se „odgovor ne očekuje“. U Češkoj je ovih dana sve u znaku „minhenske izdaje“ i parole „o nama bez nas“, a Nemačka je prvi put pristala da pošalje na izložbu u Prag original sporazuma. Održavaju se naučne konferencije, na kojima dominira pitanje da li je Čehoslovačka smela da preda Sudete bez ispaljenog metka, kao što je učinila, premda se na mobilizaciju odazvalo milion Čeha i Slovaka, a da brane Čehoslovačku. U Slovačkoj koja je izdaju moćnika iz Minhena osetila tek posle Bečke arbitraže kada je 10.000 kvadratnih kilometara teritorije morala da preda Mađarskoj i izgubila je teritorije iza Karpata, a kasnije komad u Tatrama otkinula i Poljska, minhenska godišnjica se zvanično više ne obeležava. Slovački premijer Robert Fico upozorio je, međutim, da bi tu godišnjicu trebalo da pamte i obeleže i Slovaci, pre svega kao pouku da se „ne treba uvek oslanjati na moćne saveznike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari