Sećanje na Zorana Radmilovića: U Zaječaru položeno cveće na njegov spomenik 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Na današnji dan pre 37 godina preminuo je glumac Zoran Radmilović. Tim povodom, u čast velikana našeg glumišta, delegacija Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ položila je cveće na njegov spomenik, pored zaječarske biblioteke.

Od kada je ovaj spomenik podignut 2008. godine, svake godine 21. jula predstavnici zaječarskog teatra odaju poštu jednom od naših najboljih glumaca i najvećih komičara, rođenom Zaječarcu Zoranu Radmiloviću.

Pomoćnik direktora Biljana Glišić je istakla da se o Zoranu Radmiloviću gotovo sve zna, gledaju se njegove serije, snimci pozorišnih predstava u kojima je briljirao, naročito Radovan III, gde je  bio je čuven po fenomenalnoj glumačkoj improvizaciji.

“Podizanjem ovog spomenika, davanjem njegovog imena Pozorištu, kao i ulici u kojoj je živeo, grad se odužio svom Zoranu. U Zaječaru se uspomena na Radmilovića čuva na najbolji način. Već duže od tri decenije postoji Festival “Dani Zorana Radmilovića”, koji će ove godine po 31. put biti održan od 17. do 24. oktobra, a mi u pozorištu potrudićemo se da bude bolji nego ikada do sada”, kazala je ona.

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11.maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine.

Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985.

Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Кremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.