Sedam godina nije imao JMBG, danas ih ima dva (VIDEO) 1

Jedinstveni matični broj prepoznat je kao individualna i neponovljiva oznaka svakog državljanina Srbije. I dok mu samo ime kaže da je za svakog građanina unikatan, Vojislav Stojsavljević ima dva – jedan za Srbiju, drugi za Hrvatsku.

Zakonska obaveza u Srbiji glasi da svako dete 15 dana nakon rođenja mora da dobije svoju neponovljivu oznaku, koja će ga pratiti ceo život. Ipak, to u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj devedesetih godina nije bilo slučaj. Naš sagovornik Vojislav Stojsavljević rođen je, upravo tada, u Kninu.

“Rođen sam 1995. godine u Kninu, međutim, pošto je bilo ratno stanje, mi smo izbegli ovde kada sam imao svega sedam dana. Ja nisam dobio matični broj po rođenju”, počinje svoju priču Stojsavljević.

Sedam godina nije imao JMBG, danas ih ima dva (VIDEO) 2Matični broj naknadno mu je dodeljen u Srbiji kada je kretao u školu.

“Nisam mogao da se upišem u školu bez matičnog broja. Praktično nisam postojao”, kaže Stojsavljević za Danas.rs.

Nakon što 2018. godine posećuje Hrvatsku, Vojislav dobija i hrvatski pasoš.

“Tada su mi dodelili taj moj pravi matični broj, koji je trebalo da dobijem po rođenju. I rekli su mi, da mi sad ne važe više u Hrvatskoj srpski matični broj kao i dokumenti. Tako da moja vozačka dozvola ne važi, ja tamo ne mogu da vozim zato što je na njoj moj srpski matični broj”, navodi naš sagovornik.

U Hrvatskoj su mu, kaže, rekli i da jednog broja mora da se odrekne.

“Nakon toga, kada sam došao u Srbiju otišao sam u MUP opštine Zemun, jer tamo živim, da pitam kako da se odreknem jednog broja i da promenim dokumente, da sve stavim na ovaj pravi broj. Međutim, oni su mi rekli da oni nisu nadležni”, ističe on.

U potrazi za rešenjem, otišao je i u Upravu za upravne poslove MUP-a, međutim dočekao ga je isti odgovor.

“U Ljermontovoj su mi rekli da ne znaju kako se to rešava, praktično, jer nisu imali takav slučaj”, ističe za Danas.rs.

Prema njegovim rečima, tamo su mu napomenuli da mu u Srbiji neće praviti problem.

“Međutim, ja imam i dalje taj problem u Hrvatskoj i nisam siguran kada prelazim granicu da li će mi praviti probleme zbog dva matična broja”, kaže Stojsavljević.

  • Video: Ljiljana Bukvić

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za Danas.rs kažu da u praksi postoje slučajevi u kojima građanin koji poseduje matični broj Srbije ima i matični broj neke od bivših republika SFRJ.

“To je moguće ukoliko osoba potiče sa područja bivših republika SFRJ ili ima prijavljeno prebivalište i državljanstvo neke od republika bivše SFRJ, ili joj je matični broj određen jer je živela u bivšim republikama te nekadašnje države”, navode iz MUP-a.

Kako dodaju, ta kategorija građana poseduje samo jedan matični broj u Srbiji i oni ne mogu imati probleme u našoj državi ukoliko u drugim državama imaju eventualno drugi matični broj.

“Ukoliko lica sa višestrukim državljanstvima nemaju isti takav tretman u drugim državama čije državljanstvo poseduju, to je pitanje za državne organe tih država”, kažu iz MUP-a za naš portal.

Da nije nadležno za tumačenje propisa druge države kojim su regulišu pitanja vezana za određivanje matičnog broja za Danas.rs kažu i iz MUP-a Hrvatske.

„Državljanin Hrvatske koji uz hrvatsko ima i državljanstvo druge države, smatra se pred telima državne vlasti Hrvatske hrvatskim državljaninom te se kao takav ne može odreći matičnog broja, budući da služi za povezivanje svih podataka o osobi u službenim evidencijama, koje se vode u Hrvatskoj“, navodi se u odgovoru našem portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari