"Ukoliko država ne želi da nam pomogne neće biti dobro": Šta je reizabrani rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić poručio u prvom obraćanju? 1Foto: Univerzitet u Beogradu

Rešavanje problema finansiranja visokog obrazovanja, privlačenje većeg broja stranih studenata i izgradnja stanova za mlade naučnike u Bloku 32 na Novom Beogradu su tri ključne teme kojima će se novi rektorski kolegijum baviti u narednom trogodišnjem mandatu, rekao je Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, u prvoj izjavi za medije nakon što ga je danas Savet UB reizabrao na tu funkciju.

– Za sve ove tri teme nam je izuzetno važna pomoć države. Apelujem na sve državne organe da nam pomognu, imaće u Univerzitetu svog partnera, a ukoliko država ne želi da nam pomogne, neće biti dobro – rekao je Đokić u prvom obraćanju medijima po završeku sednice Saveta, ali nije želeo da precizira šta to konkretno znači.

Novi stari rektor je kazao da će se i u narednom periodu truditi da doprinosi afirmaciji Beogradskog univerziteta i da bi želeo da sve članice taj univerzitet smatraju svojom kućom.

Govoreći o finansiranju visokog obrazovanja, Đokić je istakao da je Univerzitet u nepovoljnoj situaciji, da postoje određene opstrukcije, te da država nije odgovorila na apele akademske zajednice na brojne probleme u pogledu koeficijenata, cene rada, materijalnih troškova i sopstvenih prihoda fakulteta.

– Insistraćemo da se ovo pitanje reši u narednom periodu – kazao je Đokić.

Rektor je dodao da je broj stranih studenata na Beogradskom univerzitetu skroman, ilustrujući to podatkom da pravih stranih studenata jedva da ima oko 1.500, a uključujući i studente iz regiona između 3.000 i 4.000, od 90.000 koliko ih studira na UB.

– Trudićemo se da u narednom periodu od tri do četiri godine taj broj bude znatno veći. Tu nam je potrebna pomoć države da se omogući lakše dobijanje viza, smeštaj i određene garancije, ali i mi sa svoje strane treba da akreditujemo studijske programe na engleskom jeziku, uvedemo nove multidisciplinarne programe i postdoktorske pozicije da bismo privukli strane studente – naveo je Đokić.

On je podsetio da je Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika UB formirana pre dvadesetak godina i da je u Bloku 32 na Novom Beogradu bila predviđena izgradnja sedam objekata, ali da su nikla samo tri – 2004, 2008. i 2015. godine.

– Nakon toga se stalo sa izgradnjom, zemljište se nije privodilo nameni i ono nam je u jednom trenutku oduzeto. Pre nekoliko nedelja smo uspeli da to zemljište vratimo univerzitetskoj Fondaciji koja je sada ne samo korisnik nego i vlasnik, što pruža mogućnost da se krene u izgradnju i ostalih objekata kako bi mladi naučnici došli do stambenog prostora po povoljnijim uslovima – istakao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari