Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Novom Sadu: Gradonačelnik Đurić položio vence na Spomen groblju 1Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić položio je danas vence na Spomen groblju povodom Dana pobede nad fašizmom – 9. maja 1945. godine kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

On je u ime Grada, zajedno sa predstavnicima Južnobačkog upravnog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina i predstavnicima Vojske, odao počast svim herojima poginulim u Drugom svetskom ratu.

– Danas se sećamo svih onih koji nisu dočekali taj 9. maj i koji su svoje živote založili da bismo mi danas živeli u slobodi, kao njihovi potomci. Sećamo se i svih preživelih, koji su se snažno borili i uspeli da okuse slobodu nakon svih muka i žrtava. Moramo odati priznanje i savezničkim armijama i zahvaliti svima koji su doprineli ovoj pobedi života nad smrću, dobra nad zlom, zajedno sa našim narodnooslobodilačkim pokretom – rekao je Đurić.

Prisutnima se obratio i predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije u Novom Sadu, Milovan Vujić koji je istakao istorijsku važnost obeležavanja ovog događaja.

– U Drugom svetskom ratu stradao je veliki broj ljudi u Evropi, a najviše nedužni civili. Ja kao predsednik SUBNORA- a, i kao potomak borca uz veliku podršku Grada trudiću se da i narednih godina obeležavamo ovaj datum u slavu svih boraca i onih koji su živote dali za našu slobodu i mir- izjavio je Vujić.

Socijalisti obeležili Dan pobede na Trgu slobode

Danas su na Trgu slobode u Novom Sadu članovi Socijalističke partije Srbije obeležili Dan pobede. Njima su se u obeležavanju ovog datuma sa kog su se slale i poruke o predstojećim lokalnim izborima pridružili članovi Srpske napredne stranke.

Sa centralnog gradskog trga tako je poručeno da će SPS i SNS ujedinjeni pobediti na izborima 2. juna.

Na današnjem skupu nije bilo vidljivo prisustvo koalicionih partnera iz redova Zavetnika i Srpske radikalne stranke.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Novom Sadu: Gradonačelnik Đurić položio vence na Spomen groblju 2
Foto: Grad Novi Sad

Uz Dušana Bajatovića i drugih funkcionera Socijalističke partije Srbije, skupu su prisustvovali i članovi naprednjaka, a u prvom redom Milan Đurić i Vesna Turkulov, koja je i prva na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“. Bilo je i članova Socijaldemokratske partije Srbije, kao i Pokreta socijalista.

Dušan Bajatović je rekao da se žrtve koje su date za slobodu nikada neće zaboraviti. On se osvrnuo i na predstojeće izbore, navodeći da će pobediti one koji žele da vrate 5. oktobar, piše 021.rs.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari