Osamnaesta sednica Skupštine grada Požarevca ući će u anale ovdašnjeg parlamentarnog života pošto je trajala čitavih petnaest sati a, prema značaju donetih odluka, izdvaja se novo opredeljenje za rešavanje pitanja komunalnog otpada.

Naime, Skupština je stavila je van snage Rešenje o davanju saglasnosti o izgradnji, korišćenju i upravljanju regionalnom sanitarnom deponijom čvrstog komunalnog otpada za opštine Požarevac, Smederevo i Kovin, na lokaciji Segda – Jelendo u Smederevu, doneto decembra 2006. godine. Razlog za takvu odluku je što od zaključenja sporazuma nije izvršena izgradnja Regionalne sanitarne deponije na predviđenoj lokaciji a po Zakonu o upravljanju otpadom iz 2009. godine utvrđuje se da je jedinica lokalne samouprave dužna da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu pomenutog zakona, u sporazumu sa jednom ili više jedinica lokalne samouprave, odredi lokaciju za izgradnju i rad postrojenja za skladištenje, tretman ili odlaganje otpada na svojoj teritoriji. Sporazum nije realizovan pa je, na osnovu izvršenih analiza koje se odnose na lokaciju regionalne deponije sa stanovišta ekonomičnosti, odlučeno je da grad Požarevac pristupi formiranom regionu za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom zaključenjem sporazuma sa drugim lokalnim samoupravama u okruženju: Petrovac na Mlavi, Malo Crniće, Kučevo, Žagubica, s tim što će grad Požarevac predložiti da tom regionu pristupe i opštine Žabari, Veliko Gradište i Golubac. Kao potencijala lokacija buduće savremene deponije pominje se, za sada još neformalno, prostor u opštini Petrovac.

Najduže su trajla razmatranju izveštaja o poslovanju, sa finansijskim pokazateljima za 2009. godinu, ukupno 27 javnih preduzeća, ustanova, fondova i fondacija, čiji je osnivač grad Požarevac koje je, uz brojne kritike odbornika opozicionih sataranaka, prihvatila vladajuća koalicija.

Usvojen je Plan detaljne regulacije lokalnog puta Požarevac – Kostolac povodom koje je održana i kraća prezentacija. Predsednik Skupštine, Miomir Ilić, ukazao je na veliki značaj pomenutog Plana koji će doprineti kvalitetnijoj cirkulaciji saobraćaja, skratiti putni pravac, omogućiti „izmeštanje“ teretnog saobraćaja iz naselja Klenovnik i Ćirikovac i osigurati bržu putnu vezu iz Kostolca ka Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari