Šef policije Kosova: Milan Radoičić je među vođama švercera koji napadaju policiju 1Foto: Beta/Milan Obradović

Milan Radoičić, potpredsednik vodeće partije Srba na Kosovu „Srpske liste“, je jedan od čelnika kriminalnih struktura koji stoje iza napada na policiju na severu Kosova. Takvu tvrdnju iznosi ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radoičić je inače u bekstvu od kosovskih vlasti zbog slučaja „Brezovica“, koji se odnosi na bespravnu gradnju objekata u zoni nacionalnog parka Šar-planina na Kosovu.

Svećlja podvlači da su oni koji napadaju kosovsku policiju na severu zemlje poznati organima za sprovođenje zakona, te dodaje da je reč o nekoliko grupa švercera kojima blisko koordiniraju institucije Srbije.

Srbija, kaže Svečlja, koristi ove grupe da podriva autoritet Kosova na severu, a za nagradu im, dodaje, daje mogućnost da se obogate, ali i neograničen imunitet.

Pripadnici kosovske policije napadnuti su tokom vikenda na severu zemlje, što je jedan u nizu napada, tokom akcije u cilju sprečavanja šverca. Navodeći da je jasno da su kriminalci na severu Kosova, delu Kosova u kome većinski živi srpsko stanovništvo, nezadovoljni, Svećlja iznosi saznanja o događajima od poslednjeg vikenda:

„Kosovska policija (KP) je te noći, na osnovu informacija dobijenih od obaveštajnih podataka, postavila punkt na jednom od alternativnih puteva koji vode ka ilegalnim graničnim prelazima. I ovom prilikom je naišla na organizovanu grupu švercera koji su reakcijom kosovske policije pokušali da izbegnu zaustavljanje i zapravo napali punkt KP direktno ugrožavajući živote službenika Kosovske policije.“

Kako on navodi, Milan Radoičić je jedan od vođa te strukture.

„Bez sumnje, Milan Radoičić je jedan od lidera ove strukture. On je sada begunac, prema informacijama koje imamo, nalazi se na teritoriji Srbije, ali ga definitivno traži pravosuđe na Kosovu i u prvom mogućem trenutku biće priveden pravdi“, kaže Svećlja.

Ceo tekst pročitajte na RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari