Kandidatkinja francuskih socijalista za šefa države Segolen Roajal saopštila je svoj program u 100 tačaka, a njegov akcenat je na socijalnoj politici. Roajalova predlaže povećanje minimalne zarade i veća socijalna davanja za nezaposlene. Zanimljivo je da je Roajalova svoj program otkrila tek juče, svega 10 nedelja pre prvog kruga izbora.

Kandidatkinja francuskih socijalista za šefa države Segolen Roajal saopštila je svoj program u 100 tačaka, a njegov akcenat je na socijalnoj politici. Roajalova predlaže povećanje minimalne zarade i veća socijalna davanja za nezaposlene. Zanimljivo je da je Roajalova svoj program otkrila tek juče, svega 10 nedelja pre prvog kruga izbora.
Razlog za odloženo obznanjivanje programa, prema njenim rečima, jeste to što je dosad bila u „slušalačkoj fazi“ kampanje tokom koje je prikupljala predloge sa diskusija i foruma na svom internet sajtu. Kritičari su u međuvremenu počeli da veruju da će se Roajalova radije osloniti na sopstveni imidž nego što će predstaviti jasne predloge.
Tokom dugo očekivanog govora Roajalova je izjavila da se oseća snažnije nakon što je slušala predloge običnih ljudi. „Danas osećam da vam mogu predložiti nešto više od programa: ugovor časti, predsednički ugovor koji predlažem svima, onima koji su najranjiviji i najjači, koji su nas sve vreme podržavali i onima koji nisu, jer Francuska treba sav svoj narod“, rekla je Roajalova. Socijalisti tvrde da je govor Roajalove u kongresnom centru u Vilepintu, predgrađu Pariza, pratilo oko 20.000 ljudi.

Sličnost s Miteranovom kampanjom

Program u 100 tačaka Roajalove podsetio je na kampanju njenog mentora Fransoa Miterana iz 1981. godine. Miteran, koji je kasnije izabran za predsednika Francuske, tada je predstavio program u 110 tačaka. Socijalisti su podržali program Roajalove, ali i istakli da ona juče nije obelodanila sve svoje adute. Novi predlozi očekuju se narednih nedelja.

Nedavni gafovi Roajalove mnoge su doveli u dilemu da li je dorasla da bude predsednik. Kada je nedavno pohvalila reforme kineskog pravosuđa, kritičari su je podsetili na česte egzekucije zatvorenika u toj socijalističkoj zemlji, dok ju je premijer Kanade ukorio pošto je rekla da je podržala „suverenitet i slobodu“ Kvebeka, dela Kanade u kojem se govori francuski jezik.

Roajalova je obećala da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Francuske, minimalnu zaradu sa sadašnjih 1.254 povećati na 1.500 evra „što je pre moguće“. Takođe je obećala da će najniže penzije uvećati za pet odsto, a da će novonezaposleni u prvoj godini nakon otpuštanja dobijati 90 odsto dotadašnje plate. Najavila je i reformu bankarskog sektora uvođenjem „plafona“ za naknade kojima bi banke mogle opteretiti svoje klijente.
Roajalova je oživela i nekoliko ikonoboračkih ideja. Obećala je intenzivnije programe rehabilitacije za maloletne delinkvente, „ako je potrebno uz nadzor vojske“. Takođe je predložila stvaranje „građanskih porota“ koje bi ocenjivale rad političara, što je šira javnost kritikovala kao populizam.
Može se očekivati da će glavni protivnik Roajalove iz desničarskog tabora biti aktuelni ministar policije Nikola Sarkozi. Mada su Roajalova i Sarkozi, prema istraživanjima javnog mnjenja, mesecima bili podjednako popularni, šef policije je, kako kažu novi podaci, sada u prednosti.
Sarkozi, koji nastoji da ublaži svoju retoriku ne bi li se približio biračima levice, kritikovao je juče Roajalovu tvrdeći da se obraća samo članovima Socijalističke partije. „Želim da govorim Francuzima, svim Francuzima. Za mene, svi su jednaki u pravima i obavezama“, zaključio je Sarkozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari