Seizmološki zavod: Registrovano 20 jačih potresa u Srbiji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je od jutros registrovano oko 20 jačih potresa čije su se magnitude kretale od 3,1 do 4,7 stepeni Rihterove skale, navode iz Republičkog Seizmološkog zavoda Srbije za Danas.

Podsećamo, snažan zemljotres, jačine 6,3 stepeni po Rihteru, pogodio je područje Petrinje u Hrvatskoj, a osetio se i u Srbiji.

Intezitet u epicentru procenjen je na VIII stepeni Merkalijeve skale, istakli su iz zavoda za Danas.

Nakon glavnog, registrovano je još 20 jačih zemljotresa čije su se magnitude kretale od 3,1 do 4,7 jedinica Rihterove skale.

Kako su potrvrdili za Danas iz zavoda, materijalne štete na teritoriji Srbije nije bilo.

„Ceo taj region je istorijski poznat kao seizmički aktivan i dešavali su se zemljotresi i ranije. Posle ovog udara od 6.2 jedinice Rihterove skale, prema izveštajima hrvatskih seizmologa, ovo je glavni udar, dakle, jače od ovoga ne bi trebalo da bude”, istakli su iz Republičkog seizmološkog zavoda Srbije.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda su istakli da su se javljali građani iz različitih gradova, pre svega iz Beograda i Novog Sada, ali i iz Bačke Palanke, Tekeriša i Kragujevca.

Zemljotres se osetio i u Nišu

Zemljotres koji se danas u 12,19 časova dogodio u Hrvatskoj osetili su i građani Niša koji žive na višim spratovima.

Pojedini stanari solitera čiji su stanovi na desetom ili 15. spratu rekli su lokalnim medijima da su u to vreme osetili “blago podrhtavanje” i “blago ljuljanje”, kao i da se “stakla tresu”.

Oni su kazali da “nije dugo trajalo, ali da je izazvalo neprijatnost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari