Sejf džurnalists: Na severu Kosova zabeleženo sedam napada na medije 1Foto: BETAPHOTO/AP Photo

Aktuelna politička dešavanja na Kosovu ponovo su uzburkala atmosferu i dovela do toga da novinari ne mogu kredibilno i bez prepreka da obavljaju svoju dužnost, upozorila je danas mreža Sejf džurnalists i navela da je dokumentovano sedam incidenata koji uključuju napade na medije na severu Kosova.

U saopštenju se navodi da napadi obuhvataju i fizičku agresiju, čiji je primer scenario koji uključuje redakciju portala Periskopi, kao i slučajevi uništavanja i vandalizacije imovine koja pripada medijskim radnicima i njihovim redakcijama, kao što su TeVe1, Dukađini, Kalko i Top čenel.

Najnoviji primer je zabrana novinarki portala Kosovo onlajn da uđe u opštinu Zvečan, uz obrazloženje da je srpske nacionalnosti i da zbog toga ne može da uđe.

Udruženje novinara Kosova (AJK) smatra da je ova situacija veoma zabrinjavajuća, zbog činjenice da su novinari obično glavne mete svih frakcija prisutnih tokom protesta i nereda na severu Kosova.

Trenutni status novinara izaziva zabrinutost i strepnju u pogledu dešavanja koje mogu biti još opasnija u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari