BLOG UŽIVO Nove tenzije na KiM: Vučić poručio Kvinti da umiri "svoje čedo", 52. Srba potražilo pomoć u KBC "Kosovska Mitrovica", jedna osoba životno ugrožena (VIDEO, FOTO) 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković

Kosovska policija bacila je jutros suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu, a koje je prethodno KFOR propustio da prođu.

23.57 NATO je večeras saopštio da oštro osuđuje ničim izazvane i potpuno neprihvatljive napade na vojnike misije Kfora na severu Kosova i pozvao sve strane da se uzdrže od poteza koji pojačavaju tenzije.

23.45 Premijer Kosova, Aljbin Kurti, zajedno sa prvim zamenikom premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnikom Bisljimijem, sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, glavni uzrok i tema sastanka bila su nedavna dešavanja na severu zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremističkih demonstranata protiv Kosovske policije, Kfora i pripadnika medija, prenosi RTK2.

23.38 Šefica Unmika Karolin Zijade saopštila je da je uznemirena zbog nasilja na severu KiM i akcija koje su do toga dovele, kao i da najoštrije osuđuje akcije koje su za posledicu imale teške povrede pripadnika Kfora i civila.

„Neprihvatljivo je nasilje u bilo kom obliku, uključujući ono nad pripadnicima Kfora koji su raspoređeni da obezbede sigurno i bezbedno okruženje u skladu sa Rezolucijom UN 1244“, navodi se u saopštenju šefice Unmika.

23.25 Predsednici opština Zubin Potok i Zvečan u utorak neće ići u svoje kancelarije u zgradama opština na čijem su čelu.

Predsednik Opštine Zubin Potok Izmir Zećiri oglasio se posle napete situacije u četiri opštine na severu Kosova. On je za Radio-televiziju Kosova rekao da zbog ovakve situacije nece ići u kancelarije opštine Zubin Potok, dodajući da će isto postupiti i predsednik opštine Zvečan Ilir Peci, prenosi N1.

23.02 Premijerka Italije Đorđa Meloni osudila je napad na Misiju Kfora i ocenila da je to neprihvatljivo i neodgovorno i dodala da je od suštinskog značaja da se izbegnu dalje jednostrane akcije kosovskih vlasti.

22.59 Patrijarh srpski Porfirije uputio je snažnu poruku podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji posle molebna služenog pred moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog u hramu Svetog Save na Vračaru, saopštila je SPC.

22.45 Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem

22.26 U Leposaviću je večeras napeto, ali mirno. Manja grupa građana ne odustaje da dežura ispred zgrade opštine, gde čekaju da novi gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti objekat.

22.25 Premijer Albanije Edi Rama poručio je da sukob na Kosovu, koji smatra nepotrebnim, što duže traje, više šteti Kosovu, dodajući da Priština treba da sluša svoje saveznike.

21.20 Kosovska policija uhapsila je pet osoba danas u vezi sa napadom na KFOR i samu policiju, potvrđujući da su bacani molotovljevi kokteli, eksplozivne naprave i da se pucalo. Zapaljeno je jedno policijsko vozilo, a više vozila oštećeno.

Kosovska policija potvrđuje da je situacija večeras i dalje „tenzična“, ali tvrdi da u Zvečanu, kao i u ostalim opštinama „kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, obučene u crno i sa maskiranom odećom“, prenosi KoSSev.

20.17 Povodom najnovijih tenzija na Severu Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su današnji događaji posledica političke želje Aljbina Kurtija da dođe du sukoba između Srba i NATO-a.

„Iako smo mesecima govorili da kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe, da dovede do krvoprolića malo ko je želeo da čuje istinu i malo koje hteo da razume šta se događa na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić

20.09 „Tokom današnjih nemira u Zvečanu izazvanih od strane pripadnika KFOR-a i Kosovske policije 52 sugrađana potražiili su pomoć u Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici“, saopštio je direktor ove zdravstvene institucije dr Zlatan Elek, prenosi KoSSev.

Među njima, kako je precizirao, je i lekar ovog KBC-a Dragiša Milović inače bivši gradonačelnik opštine Zvečan. Povređen je i muškarac Č.S.

„Oni su zadobili kontuzione povrede u predelu grudog koša, ruku, nogu. Č.S. je imao i povredu od gumenih metaka u predelu levog slabinskog predela“, kaže Elek.

Završena je i hirurška intervencija kod još jednog teško povređenog pacijenta koji je i životno ugrožen.

19.50 Situacija na Kosovu je alarmantna, može se desiti velika eksplozija u centru Evrope, rekao je novinarima u Keniji ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Prekršili su sve principe Helsinške povelje i drugih dokumenata OEBS-a. Situacija je alarmantna, ali Zapad je krenuo putem totalnog potčinjavanja svih koji na bilo koji način iznose svoje mišljenje“, naglasio je Lavrov, prenosi RTS.

19.42 U Zvečanu je situacija trenutno mirna, javlja reporter Kosovo onlajna. Više stotina građana nalazi se na potezu od zgrade opštine do crkve Svetog Đorđa u kojoj vladika raško-prizrenski Teodsije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje.

Vozila ROSU koja su ranije stajala ispred opštine premestila su se iza opštinske zgrade, a pripadnici kosovske policije su i dalje u zgradi.

Pripadnici Kfora su ispred opštine, u istom položaju kao i jutros.

19.36 Neki pripadnici Kfora nalaze se na lečenju u Urgentnom centru Američke bolnice, nakon povreda koje su dobili od strane pripadnika paralelnih struktura u Zvečanu u bombaškim napadima.

Vest o ranjavanju vojnika potvrđuje i novinarka RTK Edina Avdiu, koja se nalazi u Zvečanu.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani napisao je na Tviteru da je među ranjenim vojnicima 11 italijanskih vojnika Kfora.

19.26 Vladika raško-prizrenski Teodsije stigao je u Zvečan. U crkvi Svetog Đorđa vladika Teodosije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. U porti crkve okuplja se veliki broj ljudi, javlja Kosovo online.

19.02 Nebom iznad Zvečana leti i vojni helikopter sa crvenim krstom, javlja KoSSev.

19.00 Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

18.45 Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je posle sastanka predstavnika Kvinte sa premijerom Kurtijem da zemlje Kvinte smatraju da bi najbolje bilo da novoizabrani gradonačelnici opština na severu kratkoročno ne rade iz opštinskih zgrada, navode Reporteri.

18.30 Jedan od dvojice ranjenih u Zvečanu je u teškom stanju, potvrdio državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović.

18.23 Kako javlja dopisnik RTS-a, ima povređenih i na strani Kfora i na strani građana u Zvečanu. Čuju se pucnji i sporodične detonacije. Civilima je pomoć pružena u Domu zdravlja u Zvečanu, a teže povređeni odvedeni su bolnicu u severnom delu Mitrovice.

18.05 Povređen novinar Tanjuga. U poprečnoj ulici, nedaleko od opštine u Zvečanu ispred lokalnog kafiće, šok bomba pala je na oko pola metra ispred novinara agencije Tanjug.

On je lakše povređen u predelu noge, zadobio je ogrebotine i jači bol, javlja KoSSev.

17.50 Najmanje dvoje Srba je ranjeno, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici Kfora upotrebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja, javlja Kosovo onlajn.

17.45 Policija puca iz vatrenog oružja.

17.28 Uprkos popodnevnim incidentima koji su se desili na području Opštine Zvečan, za sada se saobraćaj na dva administrativna prelaza na jugu centralne Srbije u opštini Bujanovac, Končulj i Depce odvija se bez problema, potvrđeno je novinaru Danasa iz policijskih izvora na jugu Srbije.


17.02 Upravo su snage KFOR, kako javlja reporter N1, pozvale okupljene građane da se raziđu ili će u suprotnom morati da primene mere.

16.45 Jake snage KFOR-a krenule su u razbijanje skupa građana okupljenih ispred opštine Zvečan. Koristili su suzavac, šok-bombe i ostalu opremu za razbijanje demonstracija, prenosi RTS.

Usledila je reakcija okupljenih koji su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima koji su im se našli pri ruci. KFOR je izveo akciju kako bi pomerili dva blindirana policijska vozila sa specijalcima koji su bili opkoljeni građanima. Kako javlja dopisnik RTS-a, ima povređenih.

16.07 Novi gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, Ljuljzim Hetemi i Erden Atić, uputili su zahtev Operatoru sistema, prenosa i tržišta i Regulatornom uredu za energetiku za priključenje javnih institucija tih opština na energetsku mrežu i plaćanje električne energije.

„Molim vas da što pre počnete da preduzimate neophodne radnje za povezivanje svih ovih institucija kako bi opština počela da plaća utrošenu energiju, napisao je Hetemi u zahtevu, a prenosi RTK2.

Građani i institucije na severu Kosova od juna 1999. godine ne plaćaju korišćenje struje.

15.20 Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su razgovarali sa pukovnikom KFOR-a Nebisom koji je preuzeo komandu u Zvečanu.

„Poslali smo jasnu poruku da je srž problema nelegalno prisustvo u zgradi opštine, nema zašto da gubimo vreme govoreći o vozilima. Tražimo da oni koji su nelegalno ušli da napuste zgradu i da se nakon toga od strane Kfora zgrada obezbedi i onda ćemo se razići. Sad čekamo odgovor, obavljaju razgovore sa svojim nadređenima“, rekao je Simić, prenosi RTS.

14.56 Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem sa kojim se, kako je objavio na svom Tviter nalogu, složio da je u ovom trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu KiM.

14.40 Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović preneo je okupljenim građanima da će komandant Kfora zadužen za sever KiM uskoro doći da pregovara sa Srbima i zamolio ih da pokažu jedinstvo i mir, prenosi RTS. Okupljeni Srbi traže da se svi pripadnici specijalne policije povuku sa severa KiM i da albanski gradonačelnici ne ulaze u opštine.

13:57 Okupljeni građani zviždali su lideru Srpske liste Goranu Rakiću koji im se obratio. Tokom njegovog obraćanja čuli su se i povici: „izdaja“! Okupljeni su odbili da pomere na zahtev KFOR-a, tražeći da jedino i oni i Kosovska policija mogu istovremeno da odu.

13:26 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da je „situacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva, napeta i da zabrinjava“, piše Kosovo online prenoseći Raša tudej Balkan.

13:15 Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenir je posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani ocenio da je situacija na severu Kosova „duboko uznemirujuća“. Obraćajući se medijima poručio je da je važno da se ne ulazi nasilno u objekte opština na severu i da je važno deeskalirati situaciju. Rekao je da ne zna razloge zašto gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića, iz redova Samoopredeljenja, nisu došli na sastanak na koji ih je pozvao.

„Zajedno sa mojim kolegom, ambasadorom (Evropske unije na Kosovu Tomašom) Šunjogom, pozvali smo na sastanak gradonačelnike severnih opština, došli su predsednici opština Zvečan i Zubin Potok. Razgovarali smo o uznemirujućoj situaciji. Ne znam zašto ostali predsednici nisu došli, mogu samo da kažem da je poziv otišao i njima“, rekao je Hovenir.

Američki ambasador je rekao da su SAD i zemlje Kvinte istakle da je važno da „službenici ulaze u državne institucije bez upotrebe sile“.

„Ovo ostaje naš stav. Sa gradonačelnicima smo razgovarali i o tome kako mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez potrebe za ulazak u institucije silom“, rekao je Hovenir.

12.45 KFOR traži da se građani sami pomere ili će to oni učiniti silom, pozivajući obe strane na uzdružanost.

12.30 Predstavnik KFOR-a ponovo je izašao iz zgrade opštine Zvečan i od Igora Simića i Gorana Rakića i sada je zatražio da građane zamole da oslobode prostor kako bi se iz mase izvukla blokirana policijska oklopna vozila, koja se nalaze pored opštine.

Građani su se ponovo bunili i nisu želeli na to da pristanu.

12.02 Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, obratio se danas građanima okupljenim ispred opštine Zvečan, stavivši naglasak na to da se naoružane specijalne jedinice nalaze u blizini škola i vrtića.

„Doveli su teško naoružane ljude snajperima, dugim cevima, neposredno pored osnovne škole pored naše dece, koja kao što znate, nisu danas u školi i vrtićima“, rekao je Simić.

11:28 Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer istakao je nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani da je situacija na severu duboko uznemirujuća i da je važno ne dopustiti eskalaciju situacije, prenosi Kosovo online pisanje prištinske Kohe. Hovenijer se obratio medijima nakon sastanka sa Osmani i poručio da je važno da se nasilno ne ulazi u objekte opština na severu. Naglasio je i da je važno ne dopustiti eskalaciju situacije.

11:15 Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će se do 14 časova završiti potpuno raspoređivanje formacija jedinica Vojske Srbije, u skladu sa naredbom predsednika Srbije od petka

11:02 Američki ambasador Džefri Hovenijer završio je sastanak sa gradonačelnicima Zubinog Potoka Izmirom Zećirijem i Zvečana Iljirom Pecijem u kancelariji EU u Prištini, nakon čega se uputio na sastanak sa predsednicom Kosova Vljosom Osmani.

10:56 Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci rekao je da će nakon sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom otići u svoju kancelariju u opštini Zvečan.

BLOG UŽIVO Nove tenzije na KiM: Vučić poručio Kvinti da umiri "svoje čedo", 52. Srba potražilo pomoć u KBC "Kosovska Mitrovica", jedna osoba životno ugrožena (VIDEO, FOTO) 2
foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

10:23 Na sastanak sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom u Kancelariji EU u Prištini stigli su do sada samo gradonačelnici iz redova DPK – Izmir Zećiri (Zubin Potok) i Iljir Peci (Zvečan), ali ne i novoizabrani gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice iz redova Samopredeljenja.

09:46 Policija Kosova saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da su bili prinuđeni da u Zvečanu upotrebe „legalna sredstva poput spreja da bi zaustavila demontrante i stavila situaciju pod kontrolu“.

BLOG UŽIVO Nove tenzije na KiM: Vučić poručio Kvinti da umiri "svoje čedo", 52. Srba potražilo pomoć u KBC "Kosovska Mitrovica", jedna osoba životno ugrožena (VIDEO, FOTO) 3
foto FoNet/KosSev

09:10 Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je od predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.

08:45 Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine reagovao je izjavom da se „na Kosovu od mira i napretka došlo do haosa i okupacije“. On je optužio administraciju Džoa Bajdenda da je urušila sve što je u vreme Donalda Trampa urađeno dobro na Kosovu.

08:30 Ambasador SAD u Prištini pozvao je na sastanak novoizabrane albanske gradonačelnike opština sa severa Kosova i pozvao sve strane na suzdržanost.

08:00 RTS je javio da su zaposleni Srbi u Opštini Zvečan u više navrata pokušali da probiju kordon Kosovske policije, koja je potom bacila suzavac na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari