Vučić o situaciji na Kosovu: Današnji događaji posledica Kurtijeve želje da dođe do sukoba Srba sa NATO-om 1Foto: Printscreen / TV Pink

Povodom najnovijih tenzija na Severu Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su današnji događaji posledica političke želje Aljbina Kurtija da dođe do sukoba između Srba i NATO-a.

„Iako smo mesecima govorili da Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe, da dovede do krvoprolića malo ko je želeo da čuje istinu i malo koje hteo da razume šta se događa na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

„I ćorav i politički nepismen je mogao da razume šta se to spremalo danas sve sa političkom željom Aljbina Kurtija da dođe do sukoba između Srba i NATO-a“, dodao je on.

Prema Vučićevim rečima, Kurti koji je jedini krivac za sve što se događa „pere pilatovske ruke“ i pravi se da on nema nikakve veze s tim.

„Srbi na severu KiM okupili su se ispred zgrada opština kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo okupatorskim gradonačelnicima, jer vojnici KFOR-a nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština i nasilje kome su srbi bili izloženi“, rekao je Vučić.

On je rekao i da su pripadnici KFOR-a trebali da štite Srbe, a ne nelegalno izabarane gradonačelnike.

Kako je Vučić rekao, jutros ispred opština Srbe su dočekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica.

On je zatim izneo hronologiju današnjih dešavanja.

Naveo je da je ključna tačka koja je dovela do današnjih incidenata to što su Srbi okružili dva vozila Rosu i ispisali četrili slova „S“ na njima.

„Srbima je traženo da propuste dva vozila KFOR-a, Srbi na to nisu pristali i tada je KFOR krenuo u akciju. U prvom redu bili su Milan Simić i Goran Rakić. Počeli su da ih udaraju po međunožju, po glavi, a teže povrede pretrpeo je Dragiša Milović koji se nalazi sada u KBC Kosovska Mitrovica. Počinju da bacaju šok bombe i suzavac po narodu i jedan deo se povlači i drugi deo neće da se sklanja. Pripadnik ROSU sa kalašnjikovom leži na zemlji i ispaljuje nekoliko hitaca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Gljaka koji je pogođen u predeo karlice, stomaka, šake“, naveo je Vučić i rekao da tada kreću kamenice kao odgovor Srba.

Na više mesta su slikani snajperi kojima se upiralo u Srbe, naveo je Vučić.

„Povređeno je ukupno 52 Srba koji su zatražili prijem u KBC Kosovska Mitrovica, od kojih troje teže. Dragiša Galjak je ranjen sa dva metka od strane specijalaca“, rekao je Vučić.

Kako je Vučić rekao, član Srpske liste Igor Simić upozorio je u više navrata NATO vojnike da su Albanci u okolne zgrade uneli mnogo naoružanja, uključujući i snajpere iako su Srbi pružali samo nenasilan otpor i, kako kaže, nudili pripadnike KFOR-a čokoladom i kafom.

Vučić je zatim izneo podatke o povredama Srba koji su se sukobili sa KFOR-om i kosovskom policijom, a nakon toga je naveo koji su sve Srbi uhapšeni.

„Ukupno je povređen 41 pripadnik KFOR-a, najviše je pripadnika mađarskog i italijanskog kontigenta KFOR-a, a od tog broja su trojica teže ranjena. Nadamo se da nijedan nije životno ugrožen“, rekao je Vučić

„Kao što vidite velike i teške posledice za šta je isključivo odgovorana Aljbin Kurti i za šta svi znaju“, dodao je Vučić, napominjući da je na ovako nešto upozoravao danima unazad.

„Niko nije želeo da čuje, nažalost“, istakao je Vučić.

Vučić je kazao i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir nakon današnjih sukoba na severu Kosova i Metohije, ali da će „stvar biti potpuno drugačija“ ako Albanci budu pucali na Srbe.

„Zapuca li albanski okupator, stvar će biti potpuno drugačija, to je stvar koju sam preneo svima u NATO“, rekao je Vučić.

Pozvao je Srbe na KiM da ne ulaze u sukob sa NATO, jer prema njegovoj oceni, premijer Kosova Aljbin Kurti to najviše želi.

„Pozivam ih da kad protestuju, da li će to biti sutra, prekosutra, to je njihova odluka, jer znam da se neće pomiriti sa okupacijom svojih zgrada, svojih gradova i kuća, da to čine na miran način, baš kao što su i danas, da sede. Kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada im niko ništa ne može“, istakao je Vučić.

On je rekao i da je Vojska Srbije u skladu sa situacijom rasporedila svoje snage na mestima gde je to neophodno.

„Nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda“, dodao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari