Šekler: Pad obolelih više posledica prirodnog toka epidemije a manje mera 1Foto: Screenshot YouTube/N1

Pad broja novozaraženih kome svedočimo poslednjih dana više je rezultat prirodnog toka epidemije a manje posledica protivepidemijskih mera, smatra virusolog Milanko Šekler.

Odgovarajući na pitanje Danasa čega je rezultat manji broj obolelih i pozitivnih u odnosu na testirane tokom prethodne nedelje, dr Šekler podseća da se tri meseca unazad broj zaraženih kretao u proseku oko šest hiljada, te da su ti ljudi trenutno zaštićeni prirodnim imunitetom.

-To znači da je do sada u ovom talasu obolelo preko pola miliona ljudi, a stvarni broj je sigurno još veći za nekoliko stotina hiljada jer veliki broj zaraženih, pogotovu dece nije ni testiran – ističe dr Šekler.

On smatra i da je i nešto veći odziv za vakcinaciju prvom dozom ali i pomeranje granice za dobijanje treće doze takođe dalo rezultata.

-Dok nije pomerena granica za dobijanje treće doze sa šest na pet odnosno četiri meseca nakon druge (u slučaju Sinofarm vakcine), dobar deo zaraženih bili su oni koji su obe doze primili u prvom delu godine. Istovremeno, kovid propusnice su imale efekta utoliko što su mnogi ugostitelji odlučili da skrate radno vreme i zatvore lokale u osam sati. Ugostiteljski objekti i jesu bili mesto širenja virusa, jer pogotovu uveče ih posećuju mladi, oni koji ne rade, i koji i jesu u najmanjem procentu vakcinisani – navodi dr Šekler.

Sagovornik Danasa ipak ističe i da kovid propusnice treba da važe tokom celog dana, ali da ih je bilo potrebno i ranije uvesti.

-Da smo to letos uradili, ne bismo imali dnevno po 6,000 zaraženih – navodi Šekler.

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3,773 obolelih među 18,256 testiranih.

Srbija je trenutno jedna od desetak evropskih zemalja u kojoj se vidi pad broja novoobolelih.