Sekretarijat za zaštitu životne sredine: Na deponiji u Vinči nije primećeno širenje požara 1foto (BETAPHOTO/EV)

Na osnovu dobijenih izveštaja od Beo Čiste Energije i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i danas je nastavljeno sa zagašavanjem požara na deponiji Vinča, beli dim je i dalje prisutan ali nije primećeno širenje požara, saopštio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a prenosi Beoinfo.

Požar je i dalje dubinskog karaktera, a na severnoj strani deponije je nastavljeno sa polivanjem zahvaćenog područja emulzijom na bazi algi rastvorenih u vodi.

Istočna strana se prekriva inertnim materijalom.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je takođe dnevni izveštaj o stanju zagađenosti vazduha u periodu od 8 do 20 časova.

Prema zvaničnim podacima, na mernom mestu AMS Ovča, a na osnovu koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida i suspendovanih PM čestica, kvalitet vazduha se u navedenom periodu može oceniti kao „odličan“ ili „dobar“.

Na mernom mestu AMS Zemun kvalitet vazduha je ocenjen kao „prihvatljiv“, a zagađen je pre svega bio zbog koncentracija suspendovanih čestica PM-10 od 19 do 20 časova.

Na mernom mestu AMS Bulevar despota Stefana kvalitet vazduha je ocenjen kao „dobar“ i „prihvatljiv“, pre svega zbog koncentracija suspendovanih čestica.

Na mernom mestu AMS Novi Beograd vazduh je ocenjen kao „odičan“ i „dobar“, isto kao i kod merne stanice u blizini KBC dr Dragiša Mišović.

Izračunavanjem indeksa kvaliteta vazduh kod AMS Vinča za navedeni period je ocenjen kao „odličan“ ili „dobar“.

Građanima se i dalje savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru.

„Informacije o trenutnom kvalitetu vazduha kao i preporuke za ponašanje opšte populacije, ali i posebno osetljivih grupa, dostupne su na internet stranici www.beoeko.com“, navodi se na Beoinfu.

Mi ne znamo šta udišemo. Možemo samo da znamo koliko ukupno ima čestica u vazduhu, ali šta u njima ima i šta ih sačinjava, mi to ne znamo. Gradski zavod za javno zdravlje i Agencija za zaštitu životne sredine obavljaju monitoring, ali njihovi izveštaji sadrže samo broj a ne sadržaj čestica, ukazuje za Danas Dragana Đorđević, naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Za pulmološkinju Tatjanu Radosavljević nema dileme da je povišen broj plućnih bolesnika sa tegobama posledica požara deponije u Vinči, a da nadležni nisu na vreme reagovali te da je upozorenje „zatvorite prozore“ – stiglo kasno, kada se dim već uvukao u domove Beograđana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari