"Seks je važan za zdravlje, ali i za čitavo društvo": Zašto se prošle godine "celibat" guglao više nego ranije? 1

Podaci Gugl trendsa pokazuju da se u svetu prošle godine pojam „celibat“ pretraživao po internetu više nego prethodnih godina.

Odgovarajući na pitanje Danasa kako komentariše ovu pojavu psiholog Žarko Trebješanin kaže da je moguće da se radi o svojevrsnoj seksualnoj kontrarevoluciji.

– Moram da priznam da me iznenađuje taj podatak. Moguće da se radi o svojevrsnoj seksualnoj kontrarevoluciji. Reč celibat ne podrazumeva puko odricanje od seksualne aktivnosti, već i okretanje svetu duhovnog. Nije nezamislivo da je među mladom generacijom došlo do izvesnog zasićenja materijalnim, komercijalnim i potrošačkim poimanjem sveta. Bilo je i ranije takvih primera, recimo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada su se pojedinci okretali egzotičnim duhovnim disciplinama poput kabale, joge, astrologije… – navodi Trebješanin.

Sociolog Čedomir Čupić s druge strane veruje da se radi o jednom trendu koji je neko, iz nepoznatih razloga lansirao, a onda mladi prihvatili.

– Verovatno se radi o prolaznom fenomenu, koji će ubrzo zameniti neki drugi trend. Pritom, podatak da se nešto više pretražuje na internetu nije indikativan, pošto veliki broj mladih ljudi u svetu i dalje nema pristup internetu – navodi Čupić.

Predrag Azdejković, aktivista za ljudska prava, navodi da su istraživanja pokazala da mlađe generacije imaju manje seksa nego generacije njihovih roditelja.

– Ranije smo imali konzervativne anti-seksualne politike koje su mladima nametale da je seks pre braka greh i nešto prljavo te su mladi kao vid bunta imali seks. Danas imamo liberalne anti-seksualne politike koje toliko preteruje da skoro sve postaje silovanje i seksualno nasilje, te je mladima lakše da od seksa odustanu i žive u celibatu! Ono što religijski fundamentalisti i konzervativni političari nisu uspeli, uspeli su liberalni i feministički pokreti – kaže Azdejković.

Sociolog Jovo Bakić kaže da mu je žao mladih.

– Situacija verovatno ima veze s procesom desekularizacije, porastom religioznosti uopšte, a naročito kod mladih. Neki misle da je predbračni seks grešan. Šteta za njih, a šteta i za društvo, jer seks je važan za održavanje psihofizičkog zdravlja, a kada je praćen ljubavlju, onda predstavlja možda i najveću životnu radost. Naravno, tada je i društvo, ako su takvi odnosi rasprostranjeni, harmonično i – srećno – zaključuje Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari