Selaković: Oluja - kruna zločinačkog plana 1Nikola Selaković Foto: FoNet/MSP Srbije

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata, ukazao je danas u saopštenju ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ocenio da zaborav ne vida, već rađa nove rane.

Uz ocenu da je za neke avgust mesec svetkovina i nacionalnog slavlja, Selaković je naglasio da je za srpski narod to mesec sećanja na patnju i mučeništvo i dane u kojima su „naši sunarodnici planski i hladnokrvno prognani sa svojih vekovnih ognjišta na teritoriji Republike Hrvatske“.

„Zločinačka operacija ‘Oluja’ bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu“, predočio je Selaković.

Kako je istakao, „Srbija i Hrvatska su susedne zemlje, i zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom“.

Prema proceni Selakovića, malo je, međutim, verovatno da će se dva viđenja „Oluje“ i nekih drugih istorijskih događaja ikada pomiriti, „kao što se ne mogu pomiriti dželat i žrtva ili radost i tuga“.

Sećajući se svih žrtava „Oluje“, danas „ceo naš narod pušta suzu, zavetujući se na praštanje, ali ne i zaborav, i čvrsto poručujući svima da novih ‘Oluja’ nikada i nigde više neće biti, jer Srbija i srpski i narod to neće dozvoliti“, zaključio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari