Selaković: Žrtvama fašizma ne možemo odati poštu minutom ćutanja, ćutali bi do naredne godine 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića izjavio je danas da su „razmere stradanja“ u Drugom svetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije bile takve da nije moguće žrtvama odati poštu minutom ćutanja, zato što bi u tom slučaju „ćutali do naredne kalendarske godine“.

Selaković je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, na Starom sajmištu u Beogradu rekao da to stradanje nije ničim bilo „ni prizvano ni zasluženo“.

„Kada nešto brojem prevazilazi granice prebrojivog i mogućeg, u našem jeziku se poseže za izrazom ‘ne zna im se broja’. I do danas je to doslovna istina kada govorimo o Drugom svetskom ratu. Niko nikad nije pouzdano i konačno utvrdio koliko je žrtava nacizma i fašizma bilo na jugoslovenskim prostorima, jer razlike u procenama su i po nekoliko stotina hiljada. Postoji međutim univerzalna saglasnost da taj broj nije manji od milion, da su ubedljivu većinu među žrtvama činili civili, i da su među ubijenima ogromnu većinu činili pripadnici srpskog naroda“, rekao je Selaković.

On je kazao da i danas Muzej žrtava genocida ažurira popis žrtava u Drugom svetskom ratu, „i gotovo svakodnevno tom spisku i našem sećanju pridodaje se poneko novo ime“.

„Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu uveden je kao državni praznik iz više razloga. Prvi je taj što stradalni narodi ne smeju sebi da dozvole zaborav, jer istorija katkad ima običaj da se ponavlja, zbog čega sećanje postaje uslov samoodržanja. Ne manje važan razlog je taj što manjinski narodi, a na umu pre svega imam Jevreje i Rome, samo ukoliko postoji institucionalizovano sećanje mogu da imaju garanciju da njihove žrtve neće biti statistički relativizovane i utopljene u nekakve zbirne preglede stradalnika, a time i zaboravljene“, kazao je Selaković.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na datum kada je grupa zatočenika u Jasenovcu uspela da pobegne iz tog logora 1945. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari