Senad Halitović novi vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije 1IZ Srbija

Izbori, na svim nivoima, u Islamskoj zajednici (IZ) Srbije završeni su danas izborom reisu-l-ulema.

Za novog vrhovnog poglavara muslimana Srbije izabran je, dosadašnji predsednik Mešihata Sandžaka i sandžački muftija, Senad Halitović, a za njegovog zamenika, niški muftija i generalni sekretar IZ Srbije, Eldin Ašćerić, Njihovi mandati traju pet godina.

Oni su izabrani na svečanoj sednici u novopazarskoj Bor džamiji. Skupu je prisustvovalo 150 delegata, koji nisu imali težak posao oko izbora. Pre glasanja odustali su protivkandidat za reisa, srbijanski muftija Muhamed Ziljkić i za zamenika Enis Makić.

Novi vrhovni poglavar IZ Srbije, Halitović, rekao je da će prioritet, u narednom periodu biti jedinstvo među muslimanskim vernicima u Srbiji, ali i da su pred njim “brojni izazovi”.

– Radićemo na svim vrednostima na kojima smo i ranije radili. Nas čeka mnogo izazova. Prvenstveno, radićemo na ujedinjenju svih muslimana u Srbiji, da napokon prevaziđemo sve poteškoće u kojima se nalazimo – istakao je reisu-l-ilema Halitović u prvoj izjavi medijima.

Senad Halitović je rođen 1979. godine u selu Kruševo, nedaleko od Novog Pazara. Završio je medresu “Gazi Isa-beg” u ovom gradu, a 2004. godine završio je Fakultet islamskih nauka u Jemenu, gde je dve godine kasnije i magistrirao. Govori arapski jezik.

Bio je profesor na novopazarskom Fakultetu islamskih studija (FIS) i u medresi islamskih predmeta. Važi za eksperta iz oblasti islamske ideologije i misionarstva.

U IZ u Srbiji, na čijem čelu je bio muftija Muamer Zukorlić, bio je do 2012. godine, kada se priklonio IZ Srbije. Bio je u inicijativi za pomirenje te dve zajednice.

Za muftiju sandžačkog jednoglasno je izabran početkom februara 2019. godine. Od raskola u IZ 2007. godine, Halitović je četvrti reisu-l-ulema IZ Srbije. Pre njega na toj funkciji bili su Hamdija Jusufspahić, Adem Zilkić i dosadašnji reis Sead Nasugović, koji je na tom mestu bio od 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari