Neki novi, užareni košarkaški vetrovi, duvaju ne samo Granadom već i čitavom Španijom tokom Svetskog kupa. Igra pod obručem polako dobija na značaju ne samo, kako zlobnici često komentarišu, u desetak evropskih i tri do četiri zemlje u ostatku sveta. Prva tri kola planetarnog šampionata dokazu su da se „basketara“ sve više ceni i da se u nju pametno ulaže i u mnogim državama koje, na prvi pogled, ne slove za košarkaške.


Afrika je kontinent koji je poznat po respektabilnim fudbalskim reprezentacijama, koje su kadre da na planetarnom nivou dođu do četvrtfinala, eventualno polufinala. Svetski kup u Španiji potvrdio je da „crni kontinent“ u sebi ima i košarkaško blago, oličeno u igračima koji stasavaju u zemljama poput Nigerije, Senegala, Angole, Kameruna. Njihova je nesreća što talentovaniji momci već u srednjoj školi, najkasnije koledžu, odlaze u SAD, gde kasnije, ukoliko stasaju u vrhunske asove, nastupaju za Ameriku. Hakim Oledžuvon je najčuveniji primer, a ima još sijaset igrača svetskog kalibra koji su poreklom ili na osnovu rođenja, pripadaju afričkim zemljama. Andre Iguadala, njegov kolega iz Golden Stejta Festus Ezeli nigerijskih su korena, a momak koji bi mogao da izraste u centra svetskog kalibra, ruki Filadelfije, Džoel Embit rođeni je Kamerunac. Primera je zaista mnogo i da svi oni, kojim slučajem, nastupaju za države iz kojih dolaze, jedna od njih sigurno bi bila kadra i za odličje na najkvalitetnijim takmičenjima.

Bez obzira na surovu realnost, selekcija Senegala zaslužila je velike komplimente za dosadašnje partije na Svetskom kupu. Ne samo zbog pobede nad Hrvatskom, već, pre svega, zbog načina igre. Grčka ih je jedino nadigrala na startu šampionata, a zatim su vezali dve pobede (Portoriko, Hrvatska) i to protiv direktnih konkurenata za prolaz u narednu fazu, koja im je sada praktično nadohvat ruke. Gorđi Đeng, centar Minesote, koji je sa univerzitetom Luivil bio šampion NCAA, igra na visokom nivou i poprilično zrelo i racionalno, što je dokaz njegove izuzetne inteligencije i obrazovanosti. Hrvate je počastio sa 27 poena, Grcima je ubacio 21 poen uz 14 skokova. Veliku podršku ima od iskusnih Muhaneda Diopa i Muhameda Fajea. Senegal se u preostala dva kola sastaje sa Argentinom i Filipinima i ukoliko ostvari jednu pobedu iz ta dva duela, mogao bi da se nađe u osmini finala. Pomenuti Filipini takođe zaslužuju sve čestitke, iako su doživeli tri poraza u isto toliko kola. Zemlja u kojoj je košarka ubedljivo najpopularniji sport, čije hale podsećaju na one iz NBA i u kojoj Amerikanci rado provode po sezonu ili dve, pošteno je namučila takve košarkaške veličine kao što su Hrvatska (81:78), Grčka (82:70) i Argentina (85:81). Filipinci su generalno niski rastom, zato i imaju problema u unutrašnjoj liniji, ali su tehnički sasvim solidno obučeni, dok su im brzina i upornost urođene karakteristike. Odluka saveza da Endru Bleč dobije pasoš Filipina bila je pogodak u metu. Prekaljeni centar, koji je poslednjih sezona igra za Bruklin Netse, prosto dominira na šampionatu i od velike je pomoći saigračima. U sastavu Filipina, među kolegama, ima status božanstva, kako i ne bi kada je Hrvatima isporučio 28 poena uz 12 skokova, Grcima je uz 21 poen dopisao 12 skokova, dok je protiv Argentine imao čak 15 uhvaćenih lopti. Svi njegovi saigrači nastupaju u ekipama sa Filipina i samo njih dvojica viši su od dva metra Hapet Agiljar (205 cm) i Hun Mar Fahado (208 cm), što automatski ograničava njihove mogućnosti.

Dominikanska Republika je u euforiji posle rezultata njihovih košarkaša u prva tri kola u Španiji. Pobede nad Novim Zelandom i Finskom, uz poraz od Ukrajine, svrstali su ih u pretendente za prolaz u osminu finala. Zemlja u kojoj je „basketara“ najomiljenija lopta ima razloga za optimizam. Poraz protiv SAD, narednog rivala, već je pribeležen, međutim ukoliko Dominikana savlada Tursku u poslednjem kolu gotovo sigurno naći će se u drugoj fazi. Najzaslužniji za odlične rezultate sigurno je Francisko Garsija, bek koji je u prethodne dve sezone umeo da bude i član prve petorke Hjuston Roketsa. Prosečno beleži 21 poen na šampionatu. Džejms Feldin, bek Kantua, Edgar Sosa iz Sasarija i nezamenjivi Džek Martinez veoma su biti u napadačkoj koncepciji, međutim činjenica da Eloj Vargas sa 211 cm jedini ispunjava visinske kriterijume za centra, na neki način ilustruje i maksimalan domet Dominikanske Republike na prvenstvu.

Australija među četiri

Posle pobede nad Litvanijom selekcija Australije pokazala je da ima kapacitet možda i za polufinale. Metju Delavedova iz Klivlenda i Bred Njuli iz Gran Kanarije najveća su opasnost sa spoljne linije. As u najavi, ruki Jute, Dante Ekzum igra vrlo malo, bez zapaženijeg učinka. Pod košem je najpouzdanija opcija je dokazani Dejvid Andersen, dok se od Erona Bejnsa (San Antonio) i Kamerona Berstoa iz Čikaga očekuje da tek pokažu kvalitet.

Kerebuh bez suspenzije

Gverino Kerebuh, italijanski sudija, koji je direktno sa dve vezane loše odluke onemogućio Srbiju da trijumfuje na meču sa Francuskom, kada je dosudio loptu za Francuze nakon što je Dijao izbio „basketaru“ Bogdanoviću i prilikom poslednjeg napada „trikolora“ kada je samo on video faul nad Lovernjom, nije suspendovan, već je sinoć bio deo sudijske trojke na duelu između Španije i Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari