SEOS predao Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Saveza ekoloških organizacija Srbija (SEOS) je danas Ustavnom sudu predao inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji i najavio nastavak vaninstitucionalne borbu za povlačenje tog pravnog akta.

To je za televiziju N1 kazala predstavnica SEOS – a Ljiljana Bralović koja je navela da su „čvrsto rešeni da isteraju stvari na čistac“.

„Moramo istrajati, da narod jednostavno sazna da ova vlast ne radi za Srbiju i za narod, već radi za tajkune i strane korporacije i sve one koji iz Srbije žele da izvuku ono što vredi“, istakla je ona.

SEOS je organizovao u subotu blokadu beogradskog mosta Gazela, sa zahtevom da se novousvojeni Zakon o planiranju i izgrandnji povuče, a danas su Ustavnom sudu predali i inicijativu za ocenu ustavnosti.

„Mi smo čvrsto rešeni da isteramo na čistac te nerazjašnjene stvari – oko povlačenja Rio Tinta, oko izdavanja dozvola da se vrše istaživanja na našim zemljama i parcelama koje su naše i mi se na tome nećemo zaustaviti, makar bilo nas deset, dvadeset“, rekla je Bralović.

Ona je istakla da su kao organizacija pokrenuli inicijativu da se Ustavnu sud izjasni o ustavnosti tog zakona.

„Imamo tumačenje od mnogih pravnika da je taj zakon donet zaista neustavno i nećemo odustati od toga, vršićemo pritisak i na Ustavni sud da se ubrza taj proces, da se ne otegne u beskonačnost, a nastavićemo borbu i van institucija“, navela je ona.

Prema njenim rečima, ranije je svaki vlasnik mogao da kaže da ne želi da nešto prolazi kroz njegovu parcelu, a po zakonu to ne može.

„Novim zakonom, ukoliko se na primer bude radio gasovod na Jadru, Zlatko Kokanović koji se već godinama bori protiv Rio Tinta neće smeti da zabrani prolazak gasovoda kroz svoje imanje“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari