Seosko zvono u Smedovcu biće rekonstruisano: EU ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama 1Foto: Nikola Barbutov

Seosko zvono u selu Smedovac kod Negotina kao i zvonik biće rekonstruisani i posle više od dve decenije ponovo stavljeni u funkciju obaveštavanja meštana o važnim događajima, zahvaljujući sredstvima Evropske unije iz projekta „EU za turizam i kulturno nasleđe“.

Projekat vredan 38.000 evra predviđa rekonstrukciju zvonika kao i restauraciju zvona iz 1872. godine, koje je dar kneza Milana Obrenovića meštanima. Smedovac je jedno je od poznatih vinskih sela Negotinske krajine, koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

„Zvono je u svoje vreme služilo za obaveštavanje građana. Različiti tonaliteti su bili za sahrane, za pomene umrlima, u ratna vremena da se nešto sprema,“ kaže Dragan Nikolić, meštanin Smedovca.

Izvođenjem ovog projekta, na malom ali bitnom objektu za očuvanje kulturnog nasleđa istočne Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja sprovodi ovaj projekat Evropske unije, pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje ne samo kapitalnih spomenika kulture – kao što su rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu, zatim izgradnja Centra za posetioce na arheološkom lokalitetu rimske carske palate Feliks Romulijana, arheološki radovi u tvrđavi Golubački grad ili uvođenje komunalne infrastrukture u Rajačkim pivnicama – već i za očuvanje spomenika i tradicije u malim sredinama.

Radovi na zvoniku su započeti, a zvono se nalazi u Beogradu na stručnoj reparaciji.

„Evropska unija ulaže mnogo u zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji. Ne samo u monumentalne objekte, već i u ovakve male spomenike, važne za lokalne zajednice. Ovaj projekat radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i sve što se obnavlja je autentično, iz 19. veka“, navodi Aleksander Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Nakon reparacije i dok čeka povratak u Smedovac, zvono će biti izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu.

Projekat  „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari