Šetnjom u šarenim čarapama u Zrenjaninu obeležen Dan osoba sa Daunovim sindromom (FOTO) 1Foto: Grad Zrenjanin

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom – 21. mart obeležen je danas u centru Zrenjanina kada su, kao i ranijih godina, učenici i zaposleni u Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“ u šarenim čarapama prošetali gradom noseći transparent i deleći sugrađanima slatkiše.

Pored slatkiša, delili su Zrenjanincima poruke i flajere kojima edukuju ljude o Daunovom sindromu i o osobama koji imaju taj sindrom, a pridružila su im se i deca iz nekoliko zrenjaninskih vrtića i škola, kao i gradonačelnik tog grada.

Direktorka „9. maja“ Snežana Vukić kazala je da je na inicijativu gradonačelnika, postavljena i prodajna izložba radova njihove Učeničke zadruge u holu Gradske kuće i da će večeras, raznim bojama biti osvetljen vodotoranj u centru grada, kao i mostovi u Zrenjaninu, kao podrška svih osobama sa Daunovim sindromom i njihovim porodicama.

„Svake godine na ovaj dan moje kolege osmišljavaju razne aktivnosti, pa je nakon šetnje u Gradskoj kući prikazan ‘filmić’ o životu dece koja imaju Daunov sindrom i njihovim porodicama“, kazala je Vukić.

Dodala je da šetaju gradom jer je to jedan od načina da probude svest uže i šire zajednice, da ljude senzibilišu za probleme sa kojima se sreću osobe sa Daunovim sindromom.

Šta je ministar Selaković obećao za osobe sa Daunovim sindromom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas u Zrenjaninu da će jedno od najvećih preduzeća u Srbiji za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom „Stil“ dobiti pomoć Ministarstva od 45,5 miliona dinara.

„Nastavićemo i dalje da pomažemo i podržavamo rad, ne samo preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, već i udruženja koja okupljaju takve osobe, osobe kojima je potrebna posebna pažnja, pomoć i nega“, rekao je ministar Selaković.

Selaković je prilikom posete Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Suncokret“, u renoviranim prostorijama, obnovljenim zahvaljujući pomoći Ministarstva, kazao i da je za takva udruženja i organizacije, kojih u Zrenjaninu ima 11, Ministarstvo u ovoj godini izdvojilo više od tri miliona dinara.

Najavio je da će se u narednom periodu raditi na oživljavanju i osnaženju socijalnog preduzetništva, o čemu je razgovarao i sa gradonačelnikom Zrenjanina.

„Konstatovali smo da ono predstavlja ozbiljnu i novu šansu za osobe s invaliditetom kao posebno ranjivu grupu, kojoj je potrebno učiniti čitavu sredinu boljom, humanijom, kao što kažemo i u nazivu naše kampanje, učiniti je ‘bez barijera'“, rekao je Selaković.

Poseta Selakovića realizovana je povodom 21. marta, Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari