Predsednici 12 od 25 gradskih opština Seula, glavnog grada Južne Koreje, potpisali su peticiju lokalnog ogranka Amnesti internešnela za zaštitu prava Roma u srpskoj prestonici, piše „Korean herald“. Pismo će narednog meseca biti poslato u Beograd, do kada će aktivisti međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava prikupljati potpise građana, ali lobirati kod opštinskih čelnika koji u prvom krugu nisu prihvatili ovu inicijativu.


Amnesti internešnel je krenuo u kampanju u Seulu povodom preseljavanja romskih porodica iz nehigijenskih naselja koja su se nalazila u zoni izgradnje novih saobraćajnica i zgrada u Beogradu, piše „Korean herald“. U peticiji je navedeno da su Romi nepravedno iseljeni iz svojih domova uz dodatnu konstataciju da se njihova osnovna prava krše širom Evrope. Autori peticije navode da su postupci gradskih vlasti u glavnom gradu Srbije od 2009. predmet osuda brojnih međunarodnih organizacija.

Peticiju su podržali uglavnom čelnici opština severnog dela Seula. Ostali su to odbili, jedni objašnjavajući da su koncentrisani na komunalne i druge probleme zajednica kojima rukovode, poput saniranja štete od obilnih letnjih kiša, a neki nisu ni reagovali na inicijativu. „Korean Herald“ piše da je protest povodom položaja beogradskih Roma prva inicijativa seulskog ogranka međunarodne organizacije koja je direktno ciljala na opštinske rukovodioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari