Sevojničani i ove subote protestovali poručujući da Sevojno ima dovoljno dece za dva pedijatra 1Foto: Ana Milošević

Nekoliko desetina Sevojničana i ove subote protestovalo je zbog privremenog zatvaranja pedijatrije u ovoj užičkoj opštini, uz zahtev da Sevojno dobije dečijeg lekara i u drugoj smeni, kako se slična situacija ne bi ponovila. Napominju da je broj dece dovoljan za angažovanje dva pedijatra, ali da su mnogi kartoni preneti u Užice.

Služba pedijatrije u Sevojnu ne radi od 17. januara, a povratkom doktorke sa bolovanja posle dve sedmice, ponovo će početi da radi u ponedeljak.

Ipak, Sevojničani su zabrinuti i kažu da se ponovo može dogoditi da zbog odsustva pedijatra nemaju kome da se obrate, ali i da služba može biti u potpunosti zatvorena.

-Ponovo smo se okupili, jer odgovor nadležnih da će se pedijatar vratiti u prvu smenu nam govori da se u budućnosti ista situacija može ponavljati. Strepimo da će nam potpuno zatvoriti pedijatriju kada doktorka ode u penziju, kaže Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije u užičkoj i sevojničkoj Skupštini, koji je građane Sevojna protekle sedmice pozvao da se ponovo okupe.

Sevojničani i ove subote protestovali poručujući da Sevojno ima dovoljno dece za dva pedijatra 2
Foto: Ana Milošević

Podsetimo, Sevojno je dva pedijatra imalo od novembra 2016. do sredine 2018. godine, kada im je, kako Ilić kaže, rečeno da nema dovoljno pedijatara.

-Tada je Užice imalo 14 pedijatara, a na osnovu odgovora koji smo dobli posle prošlog protesta, vidimo da ih je sada 11. To su tri dečija lekara manje za par godina. Da li je u Užicu smanjen broj dece za 4.500 ili su neki drugi razlozi u pitanju, ne znam, napominje Ilić i dodaje da će se zalagati da ponovo bude angažovano 14 dečijih lekara.

Sevojničani i ove subote protestovali poručujući da Sevojno ima dovoljno dece za dva pedijatra 3
Foto: Ana Milošević

-Ne želimo da tražimo za nas, a da druge ostavimo bez doktora. U odgovoru koji smo dobili iz Doma zdravlja stoji da je jedan od uzroka nedostatka pedijatara to što je jedan lekar otišao u penziju. Ne mogu da shvatim takav način rada. Ako neko ide u penziju, to se zna dve, tri godine unapred, negoduje Avram Ilić.

Okupljeni roditelji ističu da su dve sedmice bez dečijeg lekara bile mučne i izazvale niz problema.

-Morali smo da vodimo decu u Užice, gde nemaju zdravstvene kartone, niti izabranog lekara, bili smo osuđeni na višesatno čekanje, kažu i kao poseban problem ističu odvođenje dece na inhalacije, koje su u užičkom kraju u ovo doba godine često neophodne.

Sevojničani i ove subote protestovali poručujući da Sevojno ima dovoljno dece za dva pedijatra 4
Foto: Ana Milošević

-Ako detetu prepišu inhalacije, to znači da ga neko dva ili tri puta dnevno mora voditi u Užice, neretko pod temperaturom, gradskim prevozom, žale se roditelji.

Aleksandar Tomović je otac troje dece, koji kaže da pokušavaju da obezbede deci zdravstvenu zaštitu koja ne zavisi od taksija, autobusa, ali i čekanja do kraja smene.

Sevojničani i ove subote protestovali poručujući da Sevojno ima dovoljno dece za dva pedijatra 5
Foto: Ana Milošević

-Tražimo najosnovnije i nećemo dozvoliti da nam povratak doktorke sa bolovanja „zamaže oči“. Želimo lekara u dve smene. Ako se supruzi i meni razboli dete, jedno mora da ga vodi u Užice, a drugo da ostane sa ostalom decom. Drugi način je da ih sve povedemo kod lekara, objašnjava ovaj Sevojničanin.

Sevojničani i ove subote protestovali poručujući da Sevojno ima dovoljno dece za dva pedijatra 6
Foto: Ana Milošević

-Da li je realno da moramo da izađemo na ulicu da bismo tražili osnovnu zdravstvenu zaštitu za decu? Koliko god dece da ima u Sevojnu, ne možete ih ostaviti bez pedijatra. Uostalom, možda neko nema novca da ode u Užice kada zatreba, objašnjava Radoje, otac dvoje dece iz Sevojna.

Odbornik Zdrave Srbije Žiko Stikić kaže za Danas da se nadležni „kriju iza netačne informacije“ da u Sevojnu nema dovoljno dece za drugog pedijatra.

Sevojničani i ove subote protestovali poručujući da Sevojno ima dovoljno dece za dva pedijatra 7
Foto: Ana Milošević

-U Sevojnu ima dovoljno dece, ali su mnogi roditelji povukli njihove kartone koji su sada u Užicu, jer ovde godinama ne radi druga smena, objašnjava Stikić.

Okupljeni građani podsetili su da u Sevojnu ni laboratorija nije radila oko godinu i po dana, navodeći da će u narednom periodu ponovo biti otvorena, čemu veruju da su doprinela njihova protestna okupljanja.

Nezadovoljni Sevojničani i ove subote prošetali su od Kruga do Kolonije, ističući da neće odustati od svog zahteva i da veruju da njegovo ispunjenje nije nemoguće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari