Prvooptuženi za organizovanje kriminalne grupe za krađu i preprodaju umetničkih slika iz švajcarske galerije – Ivan Peković (37), juče je negirao sve navode optužbe, sem da je posedovao oružje i znao da su slike ukradene. Njegova odbrana, izneta na početku suđenja u Specijalnom sudu, nije se mnogo doticala krađe slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, zbog koje je uhapšen, već se koncentrisala na teškoće koje je imao kao građevinski preduzimač.


On je ispričao da se kao vlasnik građevinske firme Peković gradnja zadužio kod zelenaša, jer je zbog ekonomske krize zastala prodaja stanova, pa nije mogao da završi objekte u izgradnji, niti da namiri potraživanja gradske Direkcije za građevinsko zemljište. Iz istog razloga je pokušao da proda i plac u Leštanima drugookrivljenom Bobe Nedeljkovskom (42), koji je taj novac trebalo da nabavi prodajom ili provizijom za vraćanje „Sezana“.

– Nisam imao tu sreću da poznajem nekog u Agrobanci pa da tako dobijem kredit – naveo je između ostalog Peković, koji se u jednom trenutku tokom odbrane zaplakao. Takođe je naveo da je za krađu četiri slike u Švajcarskoj, među kojima je i Sezan, saznao 2008. kada ga je policija hapsila, pretresala i ispitivala o tome, ali da je o tome da je slika u posedu Nedeljkovskog saznao mesec dana pre hapšenja u aprilu 2012. Tada ga je preko zajedničkog poznanika u kafiću „Hram“ Nedeljkovski pozvao na sastanak, gde su u Leštanima dogovarali prodaju placa za koji poseduje građevinsku dozvolu za 150.000 evra, u zamenu za objekat od 250 kvadrata, i da Pekovićeva firma izvodi radove. Dogovoreni iznos pozajmice bio je 90.000 evra. Mesec dana kasnije, Nedeljkovski ga je pozvao, tvrdi Peković, i dao mu kesu od vina sa mnogo više novca, oko 500.000 evra, rekavši da „uzme koliko mu treba, a da ostalo sačuva“. Iste večeri su uhapšeni.

Drugooptuženi Bobe Nedeljkovski priznao je da je učestvovao u preprodaji slike, ali ne i da je učestvovao u njenoj krađi, niti da je deo kriminalne organizacije. Prema rečima drugih optuženih, Nedeljković radi sa uvozom automobila, kamiona i bele tehnike dugi niz godina. Trećeoptuženi Raško Mladenović (37) priznao je razbojništvo, odnosno da je u Cirihu u galeriji Brili, pod pretnjom kopije pištolja, ukrao četiri vredne umetničke slike. Naveo je i da ima problema sa narkoticima i krizama zavisnosti, a obavestio je sud i da protiv njega postoji presuda u Belgiji na osam godina zatvora, te da se vodi i postupak u Švajcarskoj.

– Plan je bio da se uđe pred sam kraj radnog vremena i da bude što manje ljudi. Parkiramo se na nedozvoljenom mestu, svi smo maskirani, Boske ulazi prvi sa replikom pištolja, ja drugi, Zemo poslednji. Krećemo da skidamo slike, plan je bio da se uzmu prve dve sa leve strane, ali kad već ulazimo, hajde da pokušamo da iznesemo što više možemo. Skidamo slike i izlazimo, trčimo prema autu i tu Zemo ima problem da stavi slike u gepek, jer su one drugačijih dimenzija. Dve slike koje sam ja imao stavljam na zadnje sedište, i odvozimo se do drugog auta spremnog za bekstvo. Naišli smo i na neku paradu pa sam morao da čekam pola sata na semaforu – ispričao je Mladenović i dodao kako je posle na vestima svetskih TV mreža gledao informacije o pljački i tek tu video cifru na koju se procenjuje vrednost slika.

– Da sam znao, ne bih to uradio, naveo je Mladenović i dodao da je sa slikama otputovao u Roterdam kako bi stupio u kontakt sa Nedeljkovskim, kome je ponudio da učestvuje u proviziji u prodaji ili vraćanju slika. Potom odlučuje da zadrži jednu, najvredniju sliku (Sezana), koja zavijena u karton i oblepljena selotejpom stiže autobusom sa njim u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari