Sezona kajsija u zrenjaninskim tržnicama 1Foto: PSS Zrenjanin

Pored obilja voća u zrenjaninskim tržnicama posebnu tražnju beleži kajsija, čija cena je stratovala sa 400 dinara za kilogram, da bi se sada kretala od 200 do 300 dinara.

U ponudi su kajsije iz centralne Srbije ali i domaće, banatske, koje domaćice koriste za pripremanje džemova dok domaćini peku ukusnu rakiju.

Površine pod ovim voćem u srednjem Banatu nisu velike, objašnjavaju u Poljoprivredno stručnoj službi Zrenjanin, najveća pojedinačna parcela nalazi se u Vojvoda Stepi gde se kajsija uzgaja na 40 hektara, dok su kod ostalih voćara površine manje.

-Kajsija spada među najomiljenije voćke u našem regionu. Razlog tome leži u njenoj svestranoj upotrebi u domaćinstvu za đžemove, sokove, rakiju, za sušenje, a i izvrsna je kao sveže stono voće. S obzirom da rano cveta, nekad već od polovine marta, jedan od najvećih problema za njeno gajenje predstavlja rani prolećni mraz, koji se naročito javlja, danas sve češće, kod nas  u ovom periodu godine – objašnjava inženjer Milinko Sinđić iz Poljoprivredno stručne službe Zrenjanin.

On ističe da su glavni problem sa kojim se suočavaju voćari rano cvetanje i izmrzavanje kajsije.

-Kajsija je voćka koja najviše strada od klimatskih promena. Zbog prodora toplog vazduha u zimskom period dolazi do ranog cvetanja a onda kasni mrazevi izmrznu voćke, pa je rizik povećan, ali to ne znači da je ne treba gajiti. U zasadima kajsije moramo imati sisteme za navodnjavanje, sorte koje kasnije cvetaju, đubriti sa nešto većom količinom đubriva preko godine, rezidbu sprovoditi u rano proleće ili najbolje u septembru, kako bi sve rane mogle da zarastu pre pojave mraza – navodi Milinko Sinđić.

Kako objašnjava, kada bi se proizvođači striktno držali ovih smernica, apopleksije pa i ranog prolećnog izmrzavanja, zbog obilnosti cvetanja bi bilo mnogo manje  nego što je bilo predhodnih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari