Sezona kajsija u zrenjaninskim tržnicama 1Foto: PSS Zrenjanin

Pored obilja voća u zrenjaninskim tržnicama posebnu tražnju beleži kajsija, čija cena je stratovala sa 400 dinara za kilogram, da bi se sada kretala od 200 do 300 dinara.

U ponudi su kajsije iz centralne Srbije ali i domaće, banatske, koje domaćice koriste za pripremanje džemova dok domaćini peku ukusnu rakiju.

Površine pod ovim voćem u srednjem Banatu nisu velike, objašnjavaju u Poljoprivredno stručnoj službi Zrenjanin, najveća pojedinačna parcela nalazi se u Vojvoda Stepi gde se kajsija uzgaja na 40 hektara, dok su kod ostalih voćara površine manje.

-Kajsija spada među najomiljenije voćke u našem regionu. Razlog tome leži u njenoj svestranoj upotrebi u domaćinstvu za đžemove, sokove, rakiju, za sušenje, a i izvrsna je kao sveže stono voće. S obzirom da rano cveta, nekad već od polovine marta, jedan od najvećih problema za njeno gajenje predstavlja rani prolećni mraz, koji se naročito javlja, danas sve češće, kod nas  u ovom periodu godine – objašnjava inženjer Milinko Sinđić iz Poljoprivredno stručne službe Zrenjanin.

On ističe da su glavni problem sa kojim se suočavaju voćari rano cvetanje i izmrzavanje kajsije.

-Kajsija je voćka koja najviše strada od klimatskih promena. Zbog prodora toplog vazduha u zimskom period dolazi do ranog cvetanja a onda kasni mrazevi izmrznu voćke, pa je rizik povećan, ali to ne znači da je ne treba gajiti. U zasadima kajsije moramo imati sisteme za navodnjavanje, sorte koje kasnije cvetaju, đubriti sa nešto većom količinom đubriva preko godine, rezidbu sprovoditi u rano proleće ili najbolje u septembru, kako bi sve rane mogle da zarastu pre pojave mraza – navodi Milinko Sinđić.

Kako objašnjava, kada bi se proizvođači striktno držali ovih smernica, apopleksije pa i ranog prolećnog izmrzavanja, zbog obilnosti cvetanja bi bilo mnogo manje  nego što je bilo predhodnih godina.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.