Sidikat Sloga: Srbiji su hitno potrebne reforme radnog i penzionog zakonodavstva 1Foto: Freeimages Leo Zahradnik

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da je, pored donošenja novog Zakona o radu, potrebna i hitna reforma Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno nakon pandemije korona virusa, svetske ekonomske krize i rata na teritoriji Ukrajine.

„Većina građana Srbije, nažalost, nije shvatila i još uvek ne shvata da im je od strane aktuelne vlasti netransparentnim i oktroisanim reformama zakona o radu i o penzijsko invalidskom osiguranju ‘namaknuta omča oko vrata’ i da im se iz godine u godinu starosna granica za odlazak u penziju povećava, posebno za žene“, navedeno je u saopštenju.

Iz „Sloge“ su ocenili da efekti tih promena u samom startu nije bio toliko vidljivi, a da su danas poražavajući.

Podseća se da je, prema zvaničnim statističkim podacima, za poslednje dve i po godine manje 58.000 penzionera, dok one koji su preminuli pre prava na sticanje penzije, a uplaćivali doprinose, nema tačnih podataka.

Po oceni tog sindikata sada se jasno vidi da je jedina namera reformi bila ušteda budžeta kroz smanjenje priliva novih penzionera, odnosno da se penzionisanje svede na što manji broj korisnika i tako u budućnosti rastereti budžet.

S druge strane, kako se dodaje, penzionersko siromaštvo je naročito izraženo u zemljama Zapadnog Balkana, a Srbija je jedna od zemalja koja prednjači u penzijama koje nisu dovoljne za osnovno preživljavanje.

Po navodima Sloge aktuelna vlast u Srbiji zloupotrebljava penzionere za sopstveni opstanak na vlasti, sitnim poklonima u vidu prehrambenih paketa i takozvanih preventivnih zdravstvenih pregleda u organizaciji vladajuće stranke, koji ničemu ne služe, jer prave zdravstvene zaštite, posebno bolničke je zapravo sve manje i manje.

Naglasili su da su Srbiji potrebne ozbiljne reforme u ekonomskom, radnom, a posebno u zdravstvenom sistemu koji radno sposobnom stanovništvu i penzionerima ne pruža adekvatnu zaštitu za novac koji oni izdvajaju ili su izdvajali od svojih zarada.

„Zato pozivamo sve ljude, posebno mlađu populaciju da pojačaju svoju svest o ovom problemu da ih ‘starost ne bude pitala gde im je bila mladost'“, saopštila je „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari