Sigurna kuća u Nišu širi delatnost: Od 2022. terapeutski rad sa decom žrtvama nasilja 1Foto: Sigurna kuća logo

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić najavila je da će u toku 2022. godine u ovoj ustanovi biti organizovan terapeutski rad sa decom koja su doživela neki vid nasilja.

„Ovo će biti potpuno odvojena delatnost od Sigurne kuće u kojoj zbirnjavamo žene i decu koja su trpela nasilje. Deca koja su trpela nasilje neće biti smeštena kod nas, niti će to biti prihvatilište. Rad sa tom decom  biće savetodavnog i edukativnog tipa“, objasnila je direktorka.

Ona je dodala da će raditi sa decom iz cele jugoistočne Srbije.

„Biće to mreža saradnje stručnih službi i nastavnika iz osnovnih škola jugoistočne Srbije, kao i sa Domom zdravlja i Policijskom upravom iz Niša. Moramo svi zajedno da se izborimo da deca što manje trpe nasilje, ali i da ga prepoznaju i prijave nadležnima“ , kazala je Šćekićeva.

Prema njenim rečima, edukacija je neophodna na svim nivoima, a pomoć će biti potrebna i roditeljima ukoliko njihovo dete doživi neki oblik nasilja.

„Roditelji ne smeju da paniče, posebno je bolno i stresno ako dete doživi neku vrsto seksualnog nasilja. Nedavno je vaspitač V.P. iz Dečijeg kulturnog centra u Nišu osumnjičen da je zlostavljao petogodišnju devojčicu, što je baš uznemirilo javnost. Dete u tim situacijama nikako ne sme da se oseti krivim jer se ono samo oseća na neki način krivim. Moramo svi zajedno da takvom detetu pružimo razumevanje i podršku“, rekla je direktorka Sigurne kuće u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari