Sindikalci niškog pogrebnog preduzeća oslobođeni optužbe za izazivanje panike i nereda 1Foto: Pixabay/qimono

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu povuklo je optužni predlog za krivično delo izazivanje panike i nereda protiv nekadašnjh radnika niškog Javno komunalnog preduzeća „Gorica“ Zorana Jovanović i Radeta Rašovića.

Oni su se našli pred Osnovnim sudom u Nišu jer su kao članovi Radne grupe čiji je zadatak bio da ispita poslovanje „Gorice“ ukazali na nepravilnosti u radu tog preduzeća, prvenstveno na to da su siromašne Nišlije u jednom periodu sahranjivane u improvizovanih drvenim sanducima.

Jovanović je za medije rekao da odluka Osnovnog suda o oslobadjanju krivice znači da sve što su oni govorili o radu „Gorice“ jeste istina, a posebno ono  o sahranjivanju socijalnih slučajeva.

„Ukoliko smo bili u pravu, a jesmo, ovi drugi koji su bili rukovodici preduzeća a i danas jesu. znači da su radili mimo zakona i propisa“, istakao je Jovanović u  dopisu medijima.

Prema njegovim rečima, sada oni treba da budu izvedeni na sud.

„Sada je red na njih da budu izvedeni pred sud i da dokažu „svoju nevinost“ za sahranjivanje si za mnoga dela koja smo im stavljali na teret“, istakao je Jovanović.

Rade Rašović ranije je za agenciju Beta kazao da su članovi Radne grupe ukazali da su radnici „Gorice“ od 2015. do kraja 2017. bili primorani da prave improvizovane sanduke od dasaka i da u njima sahranjuju socijalno ugrožena lica, iako je grad Niš u to vreme izdvajao 24.000 dinara za tu namenu.

„To što su oni pravili je ružno i neprimereno, ali je krivično delo to što „Gorica“ nije registrovana da izradjuje sanduke, već samo da ih kupuje i prodaje. Ukoliko je kupila prave, gde su oni završili, to je pitanje“, naglasio je Rašović

Dodao je da su članovi Radne grupe, zbog ukazivanja na tu kriminalnu radnju saslušavani i da je protiv njih podignuta optužnica, iako bi, kako je naveo,  zapravo trebalo da bude obrnuto, da postupak bude pokrenut protiv onih koji su naložili sahranjivanje u improvizovanim sanducima.

Jovanović i Rašović i dalje se se tuže sa „Goricom“ za povratak na posao, jer je Jovanović proglašen tehnološkim viškom 2017., a godinu dana kasnije bez posla je ostao i Rašović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari