Sindikalna i ljudska solidarnost 1Foto: Ž. Mišić

Kao što bi i trebalo imunizacija ne zna za granice. Grupa radnika iz BiH, zaposlenih u trgovačkim i uslužnim delatnostima vakcinisala se u nedelju, 30. maja u kragujevačkoj Sportskoj hali „Gordana Goca Bogojević“.

Akciju je inicirao Savez samostalnih sindikata Kragujevca pišući i apelujući na ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević, u otvorenom pismu da se njihovim kolegama iz BiH omogući kod nas vakcinisanje protiv kovida 19.

Vakcinacija je obavljena na punktu kragujevačkog Doma zdravlja u Hali park a prvu dozu cepiva primilo je 35 zaposlenih u trgovini i uslužnim delatnostima koji su došli iz Sarajeva, Tuzle, Goražda…

Takođe i njihova revakcinacija za tri nedelje ići će preko Doma zdravlja Kragujevac koji je zadužen za masovnu imunizaciju u Šumadijskom okrugu.

– Pozadina ove ideje je činjenica da za građane BiH još uvek nisu obezbeđene dovoljne količine vakcina. Mi smo dobili izvesne količine cepiva, između ostalog i od Vlade Republike Srbije, međutim naši radnici u trgovini i ugostiteljstvu nisu na listi prioriteta i sigurno neće skorije doći na red, izjavila je Mersiha Beširović iz Sarajeva, predsednica Sindikata zaposlenih u trgovini i uslužnim delatnostima BiH.

Za nju je ovo „poseban dan“ jer je na realizaciji ove akcije već mesecima radila sa kolegom Jugoslavom Ristićem, predsednikom Saveza samostalnih sindikata iz Kragujevca.

– Činjenica je da se veliki deo naših građana već vakcinisao u Srbiji pa smo onda pokušali da jednu takvu ideju organizujemo i preko naših sindikata koji sarađuju već godinama, istakla je Mersiha Beširević, naglasivši da se ona se još ranije zajedno sa suprugom vakcinisala (i revakcinisala) u Beogradu, prijavivši se preko e-Uprave. Ona se javno zahvalila svim građanima i poreskim obveznicima Srbije, s obzirom da su vakcine koje primaju njeni sugrađani plaćene njihovim novcem.

Građani BiH koji su se vakcinisali u Kragujevcu bili su „raspoloženi“ za bilo koje cepivo od ponuđene četiri vakcine. U prvoj verziji je za njih bila namenjena „AstraZeneka“, ali su ipak na kraju primili „Fajzer“, što je većini njih i bio prvi izbor.

– U Kragujevac smo došli, pošto nam trenutno u našem gradu i zemlji zbog malog broja vakcina i epidemiološke situacije nije omogućeno da se vakcinišemo. Prioritet su starija populacija (od 70 godina) i zdravstveni radnici a pitanje je kada bi smo mi zaposleni u trgovini i uslužnim delatnostima stigli na red, kaže Jasmina Alić Zec (28) iz Tuzle.

Kaže da nije imala nikakav problem ni sa jednom vrstom vakcine.

– Mislim da su sve one dobre, ali generalno najviše sam volela da primim baš „Fajzer“ ili „Modernu“ jer njima najviše verujem, tvrdi Jasmina.

U tu vrstu cepiva najviše poverenja ima i Siniša Zec (33), takođe iz Tuzle, koji se bavi industrijskim dizajnom.

– Kod nas nema vakcina a ispalo je ovako srećno da to možemo da obavimo u Kragujevcu, pa što da ne, smatra on. U Kragujevcu se u ovoj grupi vakcinisala i Mersada Ferhatović (43) iz Sarajeva.

– U Sarajevu ne možete doći na red, s obzirom da idu prvo stari pa zdravsteni radnici, zaposleni u prosveti, apotekari… A ja sam trgovac i u kontaktu sam sa ljudima svakodnevno i non-stop, iskrena je ona, ne krijući da se „sada oseća mnogo sigurnije“. I njen izbor je bila baš američka vakcina i dobila ju je u Kragujevcu.

Na vakcinalnom punktu bila je i doktorka Gordana Damjanović, članica Gradskog veća Kragujevca za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Po njoj velika je čast i zadovoljstvo da se građani BiH vakcinišu u Kragujevcu.

– U pitanju su članovi sindikalnih organizacija sa kojima sarađuju kragujevački sindikati i zaista nam je čast i zadovoljstvo da im pomognemo, kao i ostalim ljudima u regionu da se vakcinišu, kako bi ne samo naša zemlja dostigla kolektivni imunitet već i naši susedi, istakla je ona, podsetivši da mnogi od njih dolaze iz gradova koji su pobratimi sa Kragujevcom. Po njoj ta saradnja i prijateljstvo se nastavlja i na ovaj način.

Naravno, posle imunizacionog, nije izostalo ni tradicionalno šumadijsko gostoprimstvo, pa su sindikalci iz Kragujevca za svoje kolege iz BiH organizovali i ručak u poznatom restoranu „Dvorište“ na Bubanjskom jezeru. Radnici svih zemalja, ujedinite se u vakcinaciji.

Ristić: Sutra će oni pomoći nama

Jugoslav Ristić, koji je ovu akciju inicirao ispred Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, zadovoljan je što se sve uspešno završilo.

– Srećni smo što smo bili u mogućnosti da i na ovaj način „ugostimo“ naše kolege i prijatelje iz Sindikata BiH. Sutra će možda oni biti u prilici da pomognu nama, zaključuje Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari