Sindikalni spor: Brajković neligitiman, on tvrdi da je to obmanjivanje javnosti 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Predstavnici nekoliko sindikata i foruma iz prosvete zatražili su danas da se održi kongres Sindikata radnika u prosveti (SRPS), čiji su oni član, kako bi se razrešio dugogodišnji problem jer se kao njegov predsednik „nelegitimno“ predstavlja Slobodan Brajković.

„Do kongresa Ministarstvo prosvete treba da dobro vodi računa da li je Brajković legitiman sagovornik ispred SRPS“, rekao je predsednik Nezavisnog sinidikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot, na koferenciji za novinare, navodeći da u njoj učestvuje četiri članice SRPS od šest.

On je naveo da je Brajković u penziji već osam godina i da kao takav ne može biti predsednik SRPS, ali je, kaže, izmenjen Statut koji je to sprečavao zbog čega su ove članice pokrenule sudski postupak.

Prema njegovim rečima, Brajković je „doneo odluku da kongresa neće biti dok se sudski postupak ne okonča, tako da je poslednji legitimni održan 2013. godine“.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov je izjavio da se danas obraćaju javnosti jer predstoji biranje tela pri Ministarstvu prosvete od predstavnika sindikata, koje treba da spreči „zloupotrebe kod raspoređivanja tehnoloških viškova jer se dešavalo da su direktori svojom voljom zapošljavali koga su hteli i odbijali da prime tehnološke viškove“.

„Postoji opasnost da prihvate Brajkovića i mi smo danas povodom toga podneli dopis Ministarstvu prosvete“, rekao je Markov.

Sem Nezavisnog sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Foruma beogradskih gimnazija, Brajkovića osporavaju, kako je danas navedeno, i Forum srednjih stručnih škola i Sindikat obrazovanja Požarevac.

Neposredno pre njihove konferencije za novinare stiglo je saopšenje Brajkovića koji odbacuje optužbe navodeći da je reč o „obmanjivanju“.

On je naveo da Viši sud u Beogradu nije usvojio primedbe Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine da je predsedniku Republičkog odbora SRPS prestao mandat što bi značilo da ne može da zastupa taj sindikat.

„Sudski potupak je i dalje u toku, ali ne krivicom tuženog“, naveo je Brajković, uz očekivanje, kako je istakao, da će postupak u Višem sudu biti uskoro okočan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari